
Minister Heinen heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over de verkenning naar klimaatmaatregelen voor de financiële sector. De minister vindt het niet wenselijk om additionele nationale wetgeving in te voeren bovenop de bestaande Europese regelgeving.
De verkenning toont aan dat alle geconsulteerde partijen het belang van de klimaattransitie onderschrijven. Echter, er is verdeeldheid over nationale wettelijke klimaatmaatregelen voor de financiële sector.
De minister vindt het niet wenselijk om additionele nationale wetgeving in te voeren bovenop de bestaande Europese regelgeving. De onderzochte maatregelen zijn niet geschikt om bredere duurzaamheidsdoelstellingen te bereiken. Sectoren zoals staal en cement hebben juist financiering nodig om te vergroenen, en het stopzetten van financiering aan deze industrieën zal niet per definitie bijdragen aan verduurzaming.
Daarnaast belemmert het verplichten van financiële instellingen om meer te investeren in de energietransitie hun vermogen om zelfstandig een adequate risicorendementsafweging te maken, wat de soliditeit van deze instellingen kan ondermijnen. Het beleggings- en investeringsbeleid van instellingen is primair aan de onderneming zelf. Verduurzaming van de economie zou gericht moeten zijn op partijen in de reële economie via normeren, beprijzen en subsidiëren. Nationale maatregelen kunnen ook nadelige gevolgen hebben voor de concurrentiepositie van de Nederlandse financiële sector, die internationaal opereert.
Samen met de minister van Klimaat en Groene Groei zal minister Heinen de financiële sector blijven aanmoedigen om kansen voor verdere vergroening te grijpen. Het ministerie van Financiën en het ministerie van Klimaat en Groene Groei zijn in gesprek met de ondertekenaars van het Klimaatcommitment over hoe de impact verder kan worden vergroot en de rapportagelasten verminderd. Financieringstafels, georganiseerd door Invest-NL en de overheid, worden voortgezet om knelpunten voor financiering van de transitie weg te nemen.
Geef een reactie