Als een ondernemer zowel btw-belaste als btw-vrijgestelde prestaties verricht, moet hij bij de berekening van de aftrekbare voorbelasting op de gemengde kosten in beginsel de pro rata methode toepassen. Daarbij hoeft hij geen rekening te houden met bedrijfsongebruikelijke resultaten, zo blijkt uit een uitspraak van Hof Leeuwarden.
In deze zaak ging het om een stichting woningcorporatie. De woningcorporatie was uitsluitend werkzaam op het gebied van de volkshuisvesting en de sociale woningbouw in het bijzonder. Zij deed in 2009 zowel aan belaste verhuur als aan vrijgestelde verhuur. Daarnaast had de woningcorporatie dat jaar nog een paar gebruikte woningen verkocht. Het afstoten van gebruikte bedrijfsmiddelen geeft geen recht op btw-aftrek. De Belastingdienst wilde de omzet over deze verkoop daarom meenemen in de pro rata berekening. Hierdoor zou de stichting minder kunnen aftrekken aan btw in de algemene, gemengde kosten.
Bedrijfsongebruikelijke activiteit
Het hof merkte op dat bij toepassing van de pro rata methode opbrengsten van incidentele of bedrijfsongebruikelijke handelingen buiten beschouwing moeten blijven. De verkoop van de woningen was voor de woningcorporatie een bedrijfsongebruikelijke activiteit. Zij organiseerde deze verkoop namelijk niet professioneel en stelselmatig binnen de eigen organisatie, maar besteedde de verkoop uit aan derden. De verkoop vormde evenmin een onvermijdbare activiteit voor de woningcorporatie, omdat zij maar ongeveer één procent van de woningen verkocht. De stichting hoefde de omzet uit de verkoop van de woningen daarom niet mee te nemen in de pro rata berekening.
Wet: artikel 15, zesde lid OB 1968
Regelgeving: artikelen 11 en 14 Uitv.besch. OB 1968
Meer informatie: Hof Leeuwarden, 13 november 2012 (gepubliceerd 15 november 2012), LJN: BY3223
Geef een reactie