Invoering van een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen is binnen afzienbare termijn niet haalbaar schrijft minister Koolmees in een brief aan de Tweede Kamer. De uitvoering stuit op grote problemen.
Vorig jaar presenteerden de organisaties in de Stichting van de Arbeid een voorstel voor zzp’ers om zich verplicht te verzekeren voor arbeidsongeschiktheid. Belangrijk aspect van het voorstel was dat zelfstandigen veel ‘keuzevrijheid’ kregen, waardoor de hoogte van de premie flink kan verschillen. Ook is er een ‘opt-out’ voor zelfstandigen met een afdoende private verzekering. Het kabinet vindt deze onderdelen belangrijk, omdat zelfstandigen flink van elkaar verschillen. Maar nadat Koolmees het voorstel had voorgelegd aan de beoogde uitvoerders UWV en Belastingdienst, bleek dat juist dat aspect uitvoeringsproblemen met zich meebrengt.
Alternatieven
Koolmees kijkt nu naar alternatieve manieren om de verplichte verzekering te regelen, hoewel hij wel zoekt naar een mogelijkheid die “recht doet aan het advies van de Stichting”. Er wordt gekeken of de regeling misschien bij een andere wet kan aansluiten. Hoewel de invoering van de arbeidsongeschiktheidsverzekering officieel aan een nieuw kabinet is, blijft Koolmees in gesprek met de uitvoerders en de belangenorganisaties om tot een nieuw plan te komen.
Meer informatie: Kamerbrief hoofdlijnen verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen, nr, 2021-0000039252, Ministerie SZW, 26 maart 2021
Geef een reactie