In de Tax Talks Live Prinsjesdag special behandelen mr. dr. Chris Dijkstra, prof. mr. Gerard Meussen en Wil Vennix RB de op Prinsjesdag gepresenteerde wetsvoorstellen. Tot de vele onderwerpen behoren de ontwikkelingen in de tarieven en het vervallen van de giftenaftrek in de vennootschapsbelasting.
Host Marit Muller-Van Zeijl RB vraagt eerst de gastsprekers naar hun eerste indruk van het pakket Belastingplan 2024. Prof. mr. Gerard Meussen vindt het opvallend dat geen van de 15 fiscale wetsvoorstellen controversieel is verklaard. Hij verwacht dat in november 2023 een hele andere Kamersamenstelling zal ontstaan, maar de politiek doet fiscaal alsof dat niet gaat gebeuren. Mr. dr. Chris Dijkstra merkt hij op dat de voorstellen met name ondernemers, vermogenden en mensen die anoniem willen blijven raken. Het oog van mr. Wil Vennix RB is gevallen op de zin ‘Verdienen komt altijd voor verdelen’. Hij hoopt dat de degenen die het moeten verdienen – namelijk het bedrijfsleven – ook de kans krijgen om het te verdienen.
Feitelijk tariefsverhoging voor IB-ondernemer
Wat betreft de IB-tarieven merkt Dijkstra op dat op het eerste gezicht lage inkomens erop vooruit lijken te gaan. Maar hij wijst erop dat men de voorgestelde bescheiden tariefsverlaging in box 1 in samenhang moet zien met de plannen voor de heffingskortingen. Onder de voorgestelde wet wordt de heffingskorting sneller afgebouwd. Meussen beaamt dit en merkt op dat de afbouw van de heffingskorting versluierend werkt. Ook moet men rekening houden met andere maatregelen die effectief gezien een tariefsverhoging inhouden voor IB-ondernemers. Zo zet de afbouw van de zelfstandigenaftrek zich voort. Daar komt nog een verlaging van de MKB-winstvrijstelling bij. Een verassing was de maatregel om de afschrijving op vastgoed in de IB-onderneming te beperken tot de volle WOZ-waarde. Ook dat werkt als een tariefsverhoging. Verder stijgen de tarieven voor box 2 en box 3.
Schenken via de eigen bv
De sprekers behandelen onder andere de maatregelen met betrekking tot schenken in de eigen bv. Het demissionaire kabinet presenteert dit als een vereenvoudiging. Vennix merkt op dat het afschaffen van een aftrekpost vanzelfsprekend een vereenvoudiging is. Niemand heeft er dan immers meer recht op. Maar hoe zit het echt? Vennix legt uit dat men nu via de bv aan een goed doel kan schenken zonder drempelbedrag. Wel geldt een maximum van 50%5 van de winst, maar hoogstens € 100.000. Bij schenkingen aan culturele instelling is dit maximum nog te verhogen, maar hoogstens met € 1.500. Nu is de vraag of een bv wel kan schenken, of dat zij eigenlijk een winstuitkering doet aan de aandeelhouders, die vervolgens het bedrag schenken. Op grond van een goedkeuring is echter geen sprake van een uitdeling zolang de schenking binnen het maximum blijft.
Nieuwe systeem
Onder het nieuwe systeem is er nooit meer aftrek in de vennootschapsbelasting. Maar een gift aan een algemeen nut beogende instelling wordt in principe ook nooit meer aangemerkt als een verkapt dividend. Wat dat betreft is sprake van een soort van verruiming. Deze verruiming is vooral van belang voor partijen die grote bedragen willen schenken via hun bv. Deze schenkers lopen immers nu aan tegen het huidige maximum aan de periodieke giftenaftrek. Onder het nieuwe systeem hebben zij in iedere geval niet meer te maken met heffing over de verkapte winstuitdeling. Overigens zijn schenkingen gewoon aftrekbaar als zij plaatsvinden als zakelijke sponsoring, zo legt Vennix uit.
Wet: art. 2.10, 2.12, 2.13 en 3.30a Wet IB 2001 en art. 16 Wet Vpb 1969
Besluit: par. 2 Besluit nr. BLKB 2016/152
Maak kennis met Tax Talks
Op 31 oktober is het mogelijk om gratis kennis te maken met Tax Talks door middel van het volgen van een live uitzending waarin Marit, onze vaste presentator, in gesprek gaat met experts Almer de Beer en Mariëlle Schuurman.
Geef een reactie