De toevoeging van grote ondernemingen aan de TVL en de tussentijdse verhoging van de subsidiebedragen leidt tot vertraging in de verwerking van TVL-aanvragen. Minister Blok deelt de derde voortgangsrapportage van de TVL met de Tweede Kamer.
In deze brief gaat de minister specifiek in op de complexiteit rond grote ondernemingen, maatwerk door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, bezwaren en beroepen, en de controle op misbruik en oneigenlijk gebruik.
De TVL zit in zijn vijfde openstelling. Naast de nieuwe aanvragen die binnenkomen en beoordeeld moeten worden, speelt ook de vaststelling van eerdere TVL-periodes. De eerdere toevoeging van grote ondernemingen aan de TVL en tussentijdse verhogingen van de subsidiebedragen zijn daarbij complicerende factoren. Om misbruik en oneigenlijk gebruik van de regeling te voorkomen heeft RVO meer bewijsstukken nodig om een subsidie te verlenen of vast te stellen. Nieuwe aanvragen kunnen vertraagd raken, omdat voorliggende bezwaren eerst verwerkt moeten worden. De verwerking van aanvragen neemt daardoor meer tijd in beslag, met als gevolg dat ondernemers langer dan voorheen op een besluit moeten wachten. Hoewel RVO er alles aan doet om ondernemers zo snel mogelijk te helpen, is de verwerkingstijd van aanvragen die handmatig verwerkt worden toegenomen met 50%. Voor enkele dossiers is de beslistermijn niet gehaald. RVO heeft met ondernemers hierover contact of neemt nog contact met deze ondernemers op.
Handmatige inzet
De TVL is meerdere keren gewijzigd waardoor het geautomatiseerde systeem steeds moet worden aangepast of anders ingericht. Dit werkt ook door in de vaststelling van de subsidie. Daarnaast is er steeds meer handmatige inzet op individuele aanvragen nodig. Aanvragen die buiten de wettelijke termijnen dreigen te raken of tot schrijnende situaties kunnen leiden en daardoor niet kunnen blijven liggen. De wendbaarheid die RVO eerder nog in kon zetten met extra mensen, is intussen volledig benut. In de praktijk moet RVO daarom regelmatig een afweging maken tussen vertraging van de regeling voor een grote groep of vertraging van individuele zaken die op menselijk niveau niet kunnen wachten.
Bron: Kamerbrief 3e voortgangsrapportage TVL, nr. DGBI / 21234940, Ministerie EZK, 7 oktober 2021
Geef een reactie