De continuïteit bij de Belastingdienst is in gevaar doordat het personeelsbestand dreigt terug te lopen van circa 30.000 naar 23.000. 'Met nog minder mensen ons vak uitvoeren zal tot gevolg hebben dat de dienstverlening aan de burger in het gedrang komt’, aldus de Vereniging van Hogere Ambtenaren bij het ministerie van Financiën (VHMF) in een brandbrief aan de minister, staatssecretaris en Tweede Kamer.
Doordat de Belastingdienst onder curatele is gesteld, moet de dienst binnen zeer strakke financiële kaders blijven. ‘Financiële kaders die enkel met een maximale beperking van materiele uitgaven niet zijn op te vangen en dus onherroepelijk tot een krimp van het personeelsbestand zullen leiden. Geld om vertrekkende medewerkers te vervangen, noodzakelijk voor een goede taakvervulling en toegezegd bij de Investeringsagenda, is niet meer beschikbaar.’
Budget verhogen
De VHMF roept het kabinet en de politieke partijen op het aantal medewerkers bij de fiscus niet onder de 26.500 te laten zakken. Dit kan door het budget van de Belastingdienst nu te verhogen. ‘Door onmiddellijk een paar honderd miljoen extra in te zetten kan het management nieuwe jonge mensen werven die de uitstroom van de vertrekkende medewerkers opvangen.’ Mocht dit niet gebeuren, dan zal er in de periode tot 2020 naast een grote aanslag op de personeelscapaciteit, vooral een grote aanslag op de kwaliteit plaatsvinden, aldus de personeelsvertegenwoordigers. Het individuele toezicht bij grote ondernemingen, de controledichtheid bij het mkb en het toezicht op particulieren zullen in het gedrang komen. ‘De politiek speelt met vuur’.
Donderdag 15 december overlegt de Tweede Kamer weer over de omstreden vertrekregeling van de Belastingdienst.
Meer informatie: VHMF, 13 december 2016
Geef een reactie