Bij het hanteren van houdsterconstructies door advieskantoren is volgens Vijlbrief geen sprake van belastingontwijking. De staatssecretaris antwoordt op vragen over het bericht ‘Conflicten bij Deloitte en EY leggen bom onder verdienmodel Zuidas’.
Zijn partners van adviesfirma Deloitte risicodragende ondernemers of toch niet? Die vraag ligt bij het Gerechtshof Den Haag. De uitkomst daarvan heeft wellicht grote arbeidsrechtelijke en fiscale gevolgen. De uitspraak wordt in februari verwacht. Staatssecretaris Vijlbrief reageert op Kamervragen. Het uitgangspunt is dat een partner loon uit zijn bv ontvangt voor de werkzaamheden die hij verricht. Uit de gebruikelijkloonregeling volgt hoe hoog dat loon ten minste moet zijn. Partners van advieskantoren worden voor de toepassing van de gebruikelijkloonregeling hetzelfde behandeld als andere belastingplichtigen.
Geen belastingontwijking
Op grond van de fiscale geheimhoudingplicht kan Vijlbrief niet ingaan op individuele belastingplichtigen. Meer in het algemeen deelt hij niet de mening dat sprake is van belastingontwijking door het hanteren van een houdster-constructie. De partner geniet (gebruikelijk) loon vanuit de houdster dat belast is (tegen het toptarief) in box 1. Winstuitkeringen vanuit de houdster zijn belast in box 2 en over de winst van het kantoor is vennootschapsbelasting verschuldigd op het niveau van het kantoor zelf of op het niveau van de houdster. Dit laatste is afhankelijk van de gekozen rechtsvorm van het kantoor. Wel vindt de staatssecretaris dat de fiscaliteit niet de doorslaggevende factor zou moeten zijn bij de keuze van een rechtsvorm of de vormgeving van de arbeidsrelatie; hetgeen wel het gevolg zou kunnen zijn als gevolg van het verschil in belastingdruk.
Zelfde behandeling
Advieskantoren en hun partners worden hetzelfde behandeld als andere belastingplichtigen. Belastingplichtige kan een verzoek om vooroverleg indienen, bijvoorbeeld over te toepassing van de gebruikelijkloonregeling. De inspecteur geeft vooraf een standpuntbepaling wanneer uit het verzoek van belastingplichtige de feiten, de rechtsregels en de conclusie duidelijk blijken. De Belastingdienst toetst achteraf door middel van (boeken)onderzoeken. In het geval het onderzoek achteraf leidt tot de conclusie dat er sprake is van een onjuiste of onvolledige aangifte (inkomstenbelasting dan wel loonheffingen) treedt de Belastingdienst corrigerend op. De Belastingdienst doet vanwege de geheimhoudingsplicht geen uitspraken over het toezicht op de aangiften van specifieke belastingplichtigen. Gegeven het feit dat de capaciteit voor toezicht in verhouding tot het aantal aangiftes beperkt is, vindt risicogericht toezicht plaats.
G Timmerman says
Jammer dat Sinterklaas net weer weg is, anders had onze staatssecretaris zijn goedgelovigheid nog meer kunnen laten blijken. Volgend jaar een nieuwe kans. Maar goed, de oplossing is erg simpel. Stel het gebruikelijk loon elk jaar opnieuw zo danig vast dat er geen uitkering uit de houdster meer kan plaats vinden die belast is in box II. Ofwel: stel het gebruikelijk loon in de houdster exact gelijk aan alle beloning – al of niet voor zijn werk- die de DGA “afstaat” aan de houdster.