Staatssecretaris Vijlbrief is het eens met de conclusie dat er strengere richtlijnen nodig zijn voor de lijst van niet-coöperatieve jurisdicties voor belastingdoeleinden. Dit antwoordt de bewindsman op Kamervragen.
Vijlbrief vindt het logisch om een criterium op te stellen dat aanslaat op het feit dat een land geen winstbelasting heeft of een tarief van 0% toepast. Een dergelijk criterium zal ook gemakkelijker toe te passen zijn dan het huidige criterium hierover en zou hetzelfde kunnen werken als de Nederlandse lijst van laagbelastende landen. Op dit moment wordt er in de Gedragscodegroep gesproken over de aanpassing van het mandaat en de criteria die daaraan zijn verbonden. Nederland brengt daarbij het bovenstaande standpunt naar voren.
Teveel uiteenlopende maatregelen
Het Europese Parlement is van mening dat de lidstaten, op basis van EU-wetgeving, eenduidige defensieve maatregelen moeten toepassen jegens non-coöperatieve jurisdicties in plaats van een keuze uit een limitatieve lijst aan defensieve maatregelen. Vijlbrief deelt de mening van het EP dat de lijst aan defensieve maatregelen te veel uiteenlopende maatregelen biedt, die niet allemaal dezelfde uitwerking hebben. Dit is ook erkend door de Commissie. De Commissie heeft aangegeven van plan te zijn om in 2022 een evaluatie over deze maatregelen te publiceren, mogelijk vergezeld van een wetgevend voorstel.
Meer informatie: Ministerie van Financien, 26 februari 2021
Taxvice webininar DAC6
Uiterlijk 28 februari jl. moesten belastingplichtigen mogelijk agressieve grensoverschrijdende fiscale constructies, waarvan de eerste stap van implementatie is gezet tussen 25 juni 2018 en 1 juli 2020, melden bij de Belastingdienst . Onjuiste informatie levert een forse boete op. Wat de richtlijn inhoudt, de deadlines en toetsing van de constructies, we behandelen het allemaal tijdens het Taxvice DAC6 webinar.
Geef een reactie