Het programma Verhuld Vermogen van de Belastingdienst bestaat officieel sinds 2014. Om verborgen geld in beeld te krijgen wisselt de fiscus informatie uit met meer dan 100 landen. ’De Belastingdienst merkt dat het bij de meeste mensen tot grote opluchting leidt wanneer de belastingplicht uiteindelijk netjes is geregeld.’
Andere bronnen zijn Nederlandse betalingsverwerkers die transacties via buitenlandse betaalkaarten signaleren en ‘payment service providers’. Dit zijn instellingen die, anders dan reguliere banken, geldstromen faciliteren, bijvoorbeeld online gokgelden. Of de Belastingdienst checkt een ‘Stichting’ of ‘Foundation’, waar ‘stichtingkapitaal’ soms feitelijk particulier geld is waarover belasting verschuldigd is.
Ook tegenstrijdige informatie over woon- of vestigingsplaats kan leiden tot onthulling van verborgen vermogen.
Vrijwillig verbeteren
Het programma Verhuld Vermogen kent verschillende stappen. Eerst wordt de binnen gekomen informatie gecontroleerd. Soms is er niets bijzonders aan de hand: het vermogen of inkomen is bekend en er wordt aangifte over gedaan. Maar anders wordt verder gezocht. Veel belastingplichtigen kiezen er dan voor openheid van zaken te geven, ook om een mogelijke gang naar de rechter te voorkomen: door ‘vrijwillig te verbeteren’. Ze betalen alsnog belasting, plus rente en een boete.
De Belastingdienst stuit ook op inventieve constructies om vermogen en inkomen te verbergen. Daar staat tegenover dat er steeds meer mogelijkheden zijn om dit geld op te sporen. Zo komt de Belastingdienst geregeld mensen tegen die in het verleden werden geïmponeerd door mooie verhalen, maar nu spijt hebben of bang zijn om te worden betrapt. De Belastingdienst merkt dat het bij de meeste mensen tot grote opluchting leidt wanneer de belastingplicht uiteindelijk netjes is geregeld.
Directe opbrengst 2020: € 190 miljoen
• Behandeld: 2.600 signalen
• Opgelegd: 1.000 correcties
• Directe opbrengst: € 190 miljoen aan belastingcorrecties, rente en boetes.
Geef een reactie