Bij generieke steunpakketten en beleid op maatschappelijk gewenst gedrag is terughoudendheid bij het stellen van voorwaarden geboden; het verhoogt de complexiteit van de uitvoering. Bij steunverlening aan individuele bedrijven spelen specifieke voorwaarden wel een grote rol; dit is makkelijker controleerbaar.
Minister Blok deelt de resultaten van een onderzoek naar voordelen en nadelen van voorwaarden aan crisissteun met de Tweede Kamer. Ook reageert hij op de resultaten.
Daar waar economische- en uitvoeringskosten beperkt kunnen zijn, zoals geldt bij steunverlening aan individuele bedrijven, wordt in lijn met het Afwegingskader steun individuele bedrijven per geval bezien of passende en wenselijke voorwaarden te stellen zijn. Hierbij is het uitgangspunt dat deze voorwaarden controleerbaar en uitvoerbaar zijn, vooraf duidelijk zijn afgebakend zijn en niet onnodig diep ingrijpen in de bedrijfsvoering. Het kabinet ziet om die reden een grote rol voor voorwaarden bij bedrijfsspecifieke steun.
Voorwaarden NOW
Bij generieke steunpakketten geldt, in lijn met het onderzoek, terughoudendheid bij het stellen van aanvullende voorwaarden. Dergelijke voorwaarden kunnen minder goed afgestemd worden op de situatie van de ondernemer en de kosten zijn doorgaans hoger: dit verhoogt de complexiteit van steunregelingen, de druk op uitvoeringsorganisaties en de tijdigheid van de uitbetaling en vaststelling van steun. Voorwaarden bij generieke maatregelen zijn echter niet per definitie onwenselijk. Minister Blok wijst op de voorwaarden die bij de diverse NOW-maatregelen zijn gesteld zoals bij het uitkeren van bonussen.
Maatschappelijk gewenst gedrag
Los van coronasteun voert het kabinet beleid op maatschappelijk gewenst gedrag, bijvoorbeeld ten aanzien van duurzaamheid. Het standaard verbinden van aanvullende voorwaarden aan generieke steun gericht op maatschappelijk gewenst gedrag wordt gelet op onder andere de economische en uitvoeringskosten, niet passend geacht.
Geef een reactie