Een restauranthouder wilde een andere startdatum voor TVL 1 omdat hij moest wachten op twee vergunningen. RVO mag uitgaan van de inschrijfdatum bij de KVK bij de TVL. RVO licht een uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) toe over de startdatum TVL.
Voor de TVL is de startdatum van een onderneming de datum waarop een ondernemer zich inschreef in het Handelsregister van de KVK. Met de startdatum bepaalt de referentieperiode en hoeveel omzetverlies een ondernemer heeft. De restauranthouder wilde een andere startdatum voor TVL 1, omdat hij moest wachten op twee vergunningen. Hij was daardoor niet volledig open in de referentieperiode van TVL juni-september 2020. Weinig (of geen) omzet in de referentieperiode kan betekenen dat het omzetverlies veel lager is, en daarmee wordt de TVL-subsidie ook lager.
De rechter heeft in deze zaak gezegd dat RVO mag uitgaan van de inschrijfdatum bij de KVK. Alleen als er noodzakelijke vergunningen ontbreken, is nader onderzoek nodig. Kan een ondernemer aantonen dat er inderdaad sprake was van een noodzakelijke vergunning om open te mogen én te kunnen? Dan kan RVO de datum waarop de vergunning is verleend als startdatum gebruiken. Voor de restauranthouder is de startdatum aangepast naar de datum waarop hij de noodzakelijke vergunningen kreeg. Hiermee verandert zijn referentieperiode en de hoogte van het omzetverlies.
Wat betekent dit voor ondernemers?
Deze uitspraak heeft alleen gevolgen voor ondernemers met openstaande bezwaar- en beroepszaken voor TVL 1 en TVL Q4 2020. Dit geldt ook voor ondernemers die bezwaar hebben gemaakt tegen TVL Q1 2021, maar geen gebruik konden maken van de TVL Startersregeling in Q1. Alle lopende bezwaren en beroepen die nog niet zijn beoordeeld, gaan we nader onderzoeken. De ondernemer hoeft hiervoor niets te doen. RVO kan aanvullende bewijsstukken opvragen. De uitkomst hangt af van de individuele situatie.
Vanaf TVL Q2 2021 is de TVL uitgebreid met een keuze tussen twee referentieperiodes, in eerste instantie alleen in TVL Q1 Startende ondernemingen en vanaf Q2 2021 voor alle aanvragers. Hiermee biedt de regeling een generieke oplossing voor ondernemers met geen of weinig omzet in de gewone referentieperiode. Deze uitspraak van de rechter heeft geen terugwerkende kracht.
Wanneer een ondernemer het niet eens is met een TVL-besluit, is het belangrijk om op tijd in bezwaar of beroep te gaan. Na het verstrijken van de bezwaartermijn kan RVO niet zomaar meer een ander besluit nemen. In het subsidiebesluit en op de website staat uitgelegd hoe een ondernemer in bezwaar of beroep kan gaan.
Geef een reactie