Vanaf 1 mei aanstaande kan een ondernemer die speur- en ontwikkelingswerk verricht de Research & Development Aftrek aanvragen bij Agentschap NL. Dit kan met terugwerkende kracht tot 1 januari 2012.
Sinds begin 2012 is de Research & Development Aftrek (RDA) geïntroduceerd voor ondernemers in de inkomstenbelasting- en vennootschapsbelastingsfeer. Voor uren of loonkosten die worden besteed aan speur- en ontwikkelingswerk is er al de WBSO. De RDA is bedoeld voor andere kosten en uitgaven van S&O-projecten. Het moet gaan om kosten die uitsluitend zijn gemaakt worden voor speur- en ontwikkelingswerk waarvoor een S&O-verklaring is afgegeven. Denk bijvoorbeeld aan:
- Aanschaf van licenties voor specifieke softwarepakketten of ICT-tools die noodzakelijk zijn voor het eigen S&O-project.
- Metingskosten of testkosten van prototypes voor het eigen S&O-project.
- Huurkosten voor bedrijfsmiddelen die noodzakelijk zijn voor het eigen S&O-project.
Ook uitgaven komen in aanmerking voor de RDA. Bij uitgaven gaat het meestal om het aanschaffen van bedrijfsmiddelen waarover wordt afgeschreven. Denk bijvoorbeeld aan:
- (Delen van) gebouwen die direct en uitsluitend worden gebruikt voor S&O-werkzaamheden.
- Aanschaf van apparatuur of instrumenten specifiek bedoeld voor speur- en ontwikkelingswerk.
De aanvraagprocedure
Belangrijk vereiste om de RDA te kunnen toepassen, is de beschikking die de ondernemer nodig heeft. De beschikking vraagt hij aan bij Agentschap NL, gecombineerd met de aanvraag voor een S&O-verklaring. Agentschap NL beoordeelt eerst de WBSO-aanvraag. Komt de ondernemer in aanmerking voor een S&O-verklaring, dan wordt ook zijn RDA-aanvraag beoordeeld. Hij ontvangt van Agentschap NL op grond van zijn aanvraag een RDA-beschikking.
RDA-bedrag
Een RDA-aanvraag leidt tot een zogenoemd RDA-bedrag, dat is opgenomen in de RDA-beschikking. Dit RDA-bedrag is een aftrekpost voor de aangifte winstbelasting (VpB/IB). De bepaling van het RDA-bedrag kan op twee manieren:
- Forfaitair bedrag
Voor kleine ondernemers die niet meer dan 150 uur per maand aan S&O besteden, wordt het RDA-bedrag berekend door het aantal goedgekeurde S&O-uren met € 15 euro te vermenigvuldigen.
- Geschatte kosten/uitgaven
Is het aantal goedgekeurde S&O-uren hoger dan gemiddeld 150 uur per maand? Dan wordt het RDA-bedrag op basis van de geschatte kosten/uitgaven voor de S&O-project(en) berekend. Deze kosten/uitgaven staan benoemt in de RDA-aanvraag.
Voordeel behalen
Het RDA-bedrag mag de ondernemer opvoeren in zijn aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. In 2012 bedraagt de RDA 40% van de goedgekeurde RDA-kosten/uitgaven, of 40% van het forfaitaire bedrag op basis van de goedgekeurde S&O-uren. In de vennootschapsbelasting levert dit – bij een tarief van 25% – een netto voordeel op van 10%. Ook als er geen of onvoldoende winst wordt behaald, kan de ondernemer voordeel krijgen. Het toegekende RDA-bedrag leidt in dat geval tot een groter verlies in dat kalenderjaar. Door verliesverrekening kan hij alsnog het volledige RDA-bedrag verrekenen.
Aanvragen vanaf 1 mei
Vanaf 1 mei 2012 kunt u RDA aanvragen, ook met terugwerkende kracht tot 1 januari 2012. Er is geen wettelijke termijn gesteld waarop de aanvraag met terugwerkende kracht moet zijn ingediend. Het advies van Agentschap NL is echter om uiterlijk 31 augustus 2012 de aanvraag met terugwerkende kracht in te dienen. De ondernemer weet dan zeker dat hij de belastingkorting nog dit jaar kan verzilveren. Het aanvragen kan alleen in combinatie met een WBSO-aanvraag. Voor aanvragen met terugwerkende kracht moet de ondernemer zijn al ingediende WBSO-aanvraag nogmaals indienen en daarna het RDA-deel invullen. Voor nieuwe aanvragen met een startdatum van 1 juli 2012 is de geïntegreerde aanvraag in één keer te doen.
Wet: artikel 3.52a Wet IB 2001
Meer informatie: Agentschap NL
Geef een reactie