Een familiebedrijf doet er goed aan om in een Strategisch Vermogensplan afspraken over het familiebezit vast te leggen. Zo kan de familie bijvoorbeeld kiezen voor een vast dividendbeleid. Dit heeft ook voordelen voor de senior na verkoop van het familiebedrijf, aldus drs. Jeroen Knol in vakblad FamilieZaken.
Een vast dividendbeleid kan zowel zakelijke als persoonlijke voordelen hebben. Een belangrijk persoonlijk motief is dat op deze wijze vermogen buiten de risicosfeer van de onderneming wordt opgebouwd. Senior heeft immers gaandeweg in zijn personal holding zijn pensioen veiliggesteld en zich daarmee financieel onafhankelijk gemaakt, los van het familiebedrijf. Ook spreidt senior zijn risico’s: voor zijn rendement is hij voortaan niet langer uitsluitend afhankelijk van de ontwikkeling van de winsten van het familiebedrijf. Door de dividenden heeft hij additioneel vermogen gecreëerd dat een rendement oplevert dat geen verband houdt met de ontwikkelingen binnen zijn onderneming, legt Knol uit.
Vermogen komt niet vast te zitten
Daarnaast voorkomt het jaarlijks uitkeren van dividend dat vermogen vast komt te zitten in het familiebedrijf wat moeizaam liquide te maken is bij een overdracht. De onderlinge afhankelijkheid van generaties wordt beperkt, wat naar de ervaring van Knol een bedrijfsopvolging vergemakkelijkt . Er is immers geen noodzaak tot het maken van complexe en vaak emotioneel belastende afspraken over het inkomen van de uittredende generatie. Voor het familiebedrijf heeft dit als voordeel dat het in het kader van de opvolging geen nieuwe financieringen behoeft aan te trekken. Doordat in het verleden geen vermogen in het familiebedrijf is ‘opgepot’, is de overdrachtswaarde van het familiebedrijf en daarmee de financieringsbehoefte lager.
Meer lezen? Bestel dan nu een kennismakingsabonnement op FamilieZaken (2 edities voor € 35)! >Bestellen
Lees ook: Nu in FamilieZaken: Eigendomsplanning bij familiebedrijven
Geef een reactie