Naar aanleiding van vragen tijdens het wetgevingsoverleg over het Begrotingsakkoord 2013 stuurt de staatssecretaris van Financiën antwoorden naar de Tweede Kamer. Inmiddels zijn er ook een tweede en derde nota van wijziging bij het wetsvoorstel gepubliceerd.
In de toelichtingsbrief geeft de staatssecretaris onder meer aan dat er geen speciale overgangsregeling is voor de btw-verhoging op roerende zaken. Dat heeft tot
gevolg dat het moment van de levering of de dienst bepalend is voor het van
toepassing zijnde tarief (dus ook als vooruitbetaald is). Dit betekent bijvoorbeeld dat als gedeeltelijk is vooruitbetaald in april 2012 voor de levering van een goed na 30 september 2012, uiteindelijk over de hele prijs het nieuwe 21% btw-tarief geldt. Voor doorlopende prestaties die zijn aangevangen vóór 1 oktober 2012 en doorlopen na 30 september 2012, geldt het nieuwe tarief van 21% alleen voor het deel van de prestatie dat plaatsvindt na 30 september 2012. Denk hierbij aan het verlenen van licenties, abonnementen op leveringen, zoals gas, elektriciteit en water en telecommunicatiediensten.
Psychologen in de btw
Tijdens het overleg kwam ook het vervallen van de btw-vrijstelling voor niet-BIG-geregistreerde psychologen aan de orde. De staatssecretaris geeft aan dat in zijn algemeenheid de psycholoog met een NIP registratie, de NVO basisorthopedagoog, de LVE-eerstelijnpsycholoog, de cognitief gedragstherapeut, de ECP-therapeut en psychologen met een HBO-opleiding qua opleidingsduur en -niveau niet gelijkwaardig zijn aan de BIG-psycholoog. Zij vallen dus niet onder de btw-vrijstelling.
Nota’s van wijziging
In de tweede nota van wijziging bij het wetsvoorstel geeft de staatssecretaris aan dat er een algemene maatregel van bestuur in voorbereiding is waarin wordt geregeld hoe met de aftrekbeperking van deelnemingsrente moet worden omgegaan bij reorganisaties. De maatregel zal eerst worden voorgelegd aan de Eerste en Tweede Kamer.
Met de derde nota van wijziging houdt de staatssecretaris de mogelijkheid open om bij algemene maatregel van bestuur nadere regels op te stellen over de ‘eenmalige crisisheffing’ over hoge inkomens. Hij wil hiermee voorkomen dat werkgever en werknemer door bijvoorbeeld een dienstbetrekking om te zetten in een zzp-contract de pseudo-eindheffing ontgaan.
Wet: artikel 13l Wet Vpb (nieuw), artikel 13bd Wet LB (nieuw)
Meer informatie: ministerie van Financiën, 19 juni 2012
Meer informatie: ministerie van Financiën, 20 juni 2012
Geef een reactie