De rechtbank Limburg heeft een Maastrichtse huisarts vrijgesproken van moord dan wel doodslag op zijn schoonmoeder in 2016. De rechtbank legde de partner van de huisarts, wel een voorwaardelijke gevangenisstraf van negen maanden en 240 uur werkstraf op voor het gebruiken van een vervalst testament. Notaris Jos V., die het valse document opstelde, kreeg eveneens een voorwaardelijke celstraf van negen maanden.
De huisarts werd ervan verdacht de vrouw van het leven te hebben beroofd door toediening van bewustzijnsverlagende medicijnen. De rechtbank ziet echter geen bewijs voor de stelling dat medicatie in combinatie met een gebrek aan vocht of voeding, de oorzaak van het overlijden is geweest. Evenmin is er bewijs voor de verdenking dat de huisarts de vrouw in een hulpeloze toestand heeft gebracht.
De 76-jarige vrouw woonde tot eind 2015 in Frankrijk, waar zij was gediagnosticeerd met onder andere dementie, gedragsstoornissen en een hartaandoening. In november 2015 haalden haar dochter en de verdachte haar naar hun eigen woonplaats Maastricht, waar zij kwam te wonen in een verpleeghuis gespecialiseerd in dementiezorg. De verdachte werd vanaf dat moment haar behandelend huisarts. Eind juli 2016 raakte zij naar het oordeel van de huisarts in de stervensfase. Vanaf 26 juli paste hij palliatieve sedatie toe. Drie dagen later overleed de vrouw.
Strafrechtelijk onderzoek
In september 2016 leidden twee meldingen bij de toenmalige Inspectie voor de Gezondheidszorg tot een strafrechtelijk onderzoek naar de omstandigheden van het overlijden van de vrouw en het handelen van de huisarts. Dit onderzoek mondde uit in een omvangrijk strafdossier en een moordverdenking. De rechtbank kan op basis van het dossier in ieder geval niet vaststellen dat medicijnen al dan niet in combinatie met het niet meer geven van voedsel of vocht de oorzaak vormen.
Verder blijkt niet dat de verdachte de vrouw voedsel of vocht heeft willen onthouden of dat hij hiertoe opdracht heeft gegeven aan de medewerkers van het verpleeghuis. Omdat er een oorzakelijk verband ontbreekt tussen het handelen van de verdachte en het overlijden van de vrouw volgt dus vrijspraak voor moord dan wel doodslag. De rechtbank heeft verder in het vonnis uitgelegd dat niet kan worden vastgesteld dat de verdachte is overgegaan tot palliatieve sedatie zonder dat aan de medische voorwaarden was voldaan. Tot slot werd de huisarts ervan verdacht dat hij zijn aanstaande schoonmoeder in de periode vanaf haar komst naar het verzorgingshuis in november 2015 tot medio juli 2016 in een hulpeloze toestand heeft gebracht. Ook daar spreekt de rechtbank verdachte van vrij.
Dochter liet testament aanpassen
De rechtbank legde de partner van de huisarts wel een voorwaardelijke gevangenisstraf van negen maanden en 240 uur werkstraf op voor het gebruiken van een vervalst testament. Notaris Jos V., die het valse document opstelde, kreeg eveneens een voorwaardelijke celstraf van negen maanden.
Volgens het OM veranderde de notaris op initiatief van de dochter het testament van de 76-jarige vrouw. Ze zouden daarbij geen rekening hebben gehouden met de dementie van de vrouw. Door de wijziging kwam onder meer haar huis in Frankrijk na haar dood bij haar dochter terecht. De rechter vindt dat de vrouw had moeten weten dat haar moeder niet meer in staat was om haar testament te wijzigen. Ze zou daarbij enkel naar haar financiële belangen hebben gekeken en gebruik hebben gemaakt van de kwetsbaarheid van haar moeder.
Bron: Rechtbank Limburg, 29 juli 2022, ECLI:NL:RBLIM:2022:5828 en Volkskrant, 29 juli 2022
Geef een reactie