Als een bedrijf eenmaal heeft afgesproken met de fiscus dat het inhoudingsplichtig is voor de loonheffingen over een bijzondere werknemersvergoeding, dan is het ook inhoudingsplichtig voor de eventuele pseudo-eindheffing hoog loon.
Een holding, een zogeheten Limited Liability Company (LLC), had in 2012 aan de dertien managers van een B.V. waarin zij aandelen hield, aandelen toegekend. De managers hoefden voor deze aandelen, die samen een totale waarde hadden van € 20 miljoen, maar een symbolische waarde te betalen. De managers genoten daardoor een werknemersvoordeel, waarop de B.V. van de Belastingdienst ook de tot 2015 geldende pseudo-eindheffing hoog loon moest toepassen.
De B.V. meende dat zij niet-inhoudings- en afdrachtplichtig was voor wat betreft de aandelentoekenning. Zij was in een vaststellingsovereenkomst (VSO) met de fiscus wel overeengekomen dat zij gewone loonheffingen zou afdragen, maar de B.V. meende dat deze afspraak niet doorwerkte naar de pseudo-eindheffing. Rechtbank Gelderland oordeelt echter dat juist door het maken van deze VSO is voldaan aan de inhoudingsplicht voor de pseudo-eindheffing hoog loon. De B.V. zou uitsluitend niet-gebonden zijn aan de VSO als deze overeenkomst zozeer in strijd was met geldende wettelijke regelingen, dat men niet op de nakoming van deze overeenkomst mag rekenen. Maar deze situatie doet zich in deze zaak niet voor, aldus de rechtbank.
Wet: art. 20a en 32bd, eerste lid Wet LB 1964 (per 1 januari 2014)
Meer informatie: Rechtbank Gelderland 11 juni 2019 (gepubliceerd 13 juni 2019), ECLI:NL:RBGEL:2019:2577
Geef een reactie