Steeds meer landen krijgen aantrekkelijke fiscale regelingen voor welvarende immigranten. Mr. Dirk van Beelen en Vincent Oort LLM BA bespreken de recente ontwikkelingen in de speciale regimes van een aantal Europese landen.
De reguliere verschillen tussen belastingsystemen van verschillende landen kunnen al kansen bieden op het fiscale vlak. Daarbij ontwikkelen steeds meer landen speciale regimes om vermogende particulieren met bepaalde belastingvoordelen naar zich toe te trekken. Niet alleen buiten maar ook binnen Europa bestaan voldoende speciale regimes om te overwegen in een estate planningstraject. Mocht een estate planningstraject binnen Nederland vastlopen op de fiscaliteit, dan kan een blik over de grens dus wellicht oplossing bieden, aldus Mr. Dirk van Beelen en Vincent van Oort LLM BA.
Hoog op het lijstje van mogelijke immigratielanden staat het Verenigd Koninkrijk. De fiscale aantrekkingskracht zit daar in het normale regime, dat voor 'non-domiciled residents' de optie geeft om voor de Income Tax en Capital gains Tax niet te worden belast over het wereldinkomen, maar op basis van de 'remittance basis'. Dit leidt er onder andere toe dat het buitenlandse inkomen van een non-domiciled resident alleen wordt belast voor het deel dat men overmaakt naar een lokale bankrekening. Per april 2017 treedt echter een wijziging in door invoering van een ‘deemed domicile’ begrip, hetgeen het Verenigd Koninkrijk minder aantrekkelijk kan maken.
Kijkend naar alternatieven kan men bijvoorbeeld denken aan Malta, Italië, Spanje of Portugal. In ‘Fiscale reisgids voor de internationaal estate planner’ dat onlangs is verschenen in het Vakblad Estate Planning staan Van Beelen en Van Oort stil bij de ontwikkelingen in fiscale regimes voor (vermogende) immigranten en gaan zij uitgebreid in op de mogelijkheden die verschillende Europese landen bieden.
Nog geen abonnee? Bestel dan nu een kennismakingsabonnement van het Vakblad Estate Planning!
Geef een reactie