De cataloguswaarde als grondslag voor de berekening van de bijtelling wegens privégebruik van de auto is niet in strijd met het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie. Mr. Jacqueline Nietveld geeft een reactie.
Een werknemer had een auto van zijn werkgever ter beschikking gekregen. Deze auto gebruikte hij ook voor privédoeleinden. Vanwege de bijtelling wegens privégebruik maakte de werknemer bezwaar tegen de ingehouden loonheffingen. Het bezwaar was gericht tegen de bijtelling voor privégebruik van een uit Duitsland geïmporteerde auto met als datum eerste toelating 3 januari 2017. De auto was op 20 juli 2017 ingeschreven in het Nederlandse kentekenregister.
In geschil is of de cataloguswaarde als grondslag voor de berekening van de bijtelling wegens privégebruik van de auto verenigbaar is met het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU). De werknemer meent dat door op gebruikte auto’s een belasting te heffen gebaseerd op de cataloguswaarde in plaats van de werkelijke waarde, werknemers de voorkeur geven aan de aanschaf van een nieuwe auto. Bij de aankoop van een gebruikte auto afkomstig uit een andere lidstaat treedt door toepassing van het autokostenforfait, gebaseerd op de cataloguswaarde, een zijdelingse fiscale protectie op. De rechtbank oordeelt dat zijdelings fiscaal protectionisme niet aannemelijk is. Het autokostenforfait is onderdeel van de loonheffingen en geen heffing op een ingevoerde auto. Als er al een prikkel is tot aanschaf van een nieuwe auto, maakt het daarbij niet uit of de auto binnen of buiten Nederland is aangeschaft. De waarderingsregel discrimineert in dit opzicht niet. Er is pas sprake van protectionisme als de waarderingsregel de automarkt zodanig kan beïnvloeden dat daardoor het gebruik van ingevoerde auto’s vermindert ten voordele van concurrerende Nederlandse auto’s. Voor een werkgever zou het juist gunstig zijn om een gebruikte auto ter beschikking te stellen in plaats van een nieuwe gezien de lagere aanschafprijs. De rechtbank oordeelt dat niet aannemelijk is dat sprake is van zijdelingse bescherming van binnenlandse auto’s. De waarderingsregel is dan ook niet in strijd met het VWEU. Het beroep is ongegrond.
Commentaar mr. Jacqueline Nietveld
Mr. Jacqueline Nietveld van Nietveld loonheffingen en inkomstenbelasting, geeft een reactie in Loonzaken. ‘Het is waarschijnlijk het proberen waard geweest, maar ook voor een gebruikte in Nederland aangeschafte auto wordt uitgegaan van de cataloguswaarde voor de berekening van het autokostenforfait (dit is alleen anders wanneer de auto meer dan 15 jaar geleden voor het eerst in gebruik is genomen). Enige mate van ruwheid is ten slotte inherent aan een forfaitaire waardering.’
Wet: art. 13bis Wet LB 1964 (tekst 2017) en art. 10 VWEU
Meer informatie: Rechtbank Zeeland-West-Brabant 8 juni 2018 (gepubliceerd op 4 januari 2019), ECLI:NL:RBZWB:2018:3714
Geef een reactie