De aangepaste Brexit-deal is weggestemd door het Lagerhuis. Twee weken voor het geplande vertrek van het VK uit de EU blijft de onzekerheid daardoor groot. Kiest het Britse parlement voor uitstel? Komen er nu nieuwe verkiezingen? Wat zijn de btw-gevolgen van een no deal Brexit?
Afhankelijk van de vraag of er een no deal brexit is of niet, treden bepaalde gevolgen direct in. Het VK wordt een derde land. Nu pas je als Nederlandse ondernemer bij een levering aan een ondernemer in het VK nog het nultarief toe als intracommunautaire levering. Als je goederen als Nederlandse ondernemer koopt van een ondernemer uit het VK geef je een intracommunautaire verwerving aan in de Nederlandse btw-aangifte.
Douanevoorschriften
Na 29 maart a.s. is er bij een no deal Brexit sprake van in- en uitvoer. Dat betekent dat je vanaf 29 maart a.s. aan allerlei douanevoorschriften moet voldoen. Als je betaalde btw moet terugkrijgen duurt het langer voordat je die terugkrijgt. Het is raadzaam om bij regelmatige invoer van goederen uit het VK een artikel 23 codenummer aan te vragen. Als de Belastingdienst het verzoek honoreert, moet je als afnemer de verschuldigde btw aangeven in de aangifte, maar kun je die, als aftrekgerechtigde ondernemer, in dezelfde aangifte weer terugvragen als voorbelasting. Dan hoef je dus niet de btw voor te schieten. Ook is het aan te raden om alle transacties die een ondernemer verricht in kaart te brengen om te kunnen beoordelen of de no deal brexit gevolgen heeft voor die ondernemer. Hoewel het nog niet zeker is dat er een no deal brexit gaat komen, is het raadzaam een artikel 23 codenummer aan te vragen door ondernemers die veel invoer vanuit het VK hebben.
VAT out of scope
Ook voor het verrichten van diensten aan Engelse ondernemers gaat het een en ander veranderen. Nu moet op de factuur de btw-identificatienummers staan en verder moet op de factuur vermeld worden dat de btw is verlegd. Vanaf 29 maart wordt de dienst dan geacht plaats te hebben gevonden aan een ondernemer buiten de EU. Dan moet de Nederlandse ondernemer op zijn factuur ‘VAT Out of scope’ vermelden. Deze dienst kan dan niet meer in de Nederlandse aangifte worden gerapporteerd.
Heeft een ondernemer recht op teruggave van in het VK in rekening gebrachte omzetbelasting? Vraag deze dan zo snel mogelijk, maar in ieder geval voor 29 maart a.s. terug via de portal. Komt er wel een Brexit-akkoord, dan treden bovenstaande gevolgen pas in vanaf 1 januari 2021.
Kijk hier naar een compilatie van de uitzending.
Meer weten?
Internationaal btw-specialist mr. Marja van den Oetelaar gaat op Tax Talks in de focus uitzending ‘Brexit’ uitgebreid in op de gevolgen voor Nederlandse ondernemers van de brexit no deal voor de omzetbelasting. Daarnaast gaat Marja van den Oetelaar in op de vier quick fixes voor de omzetbelasting die in 2020 in werking zullen treden, de verandering van de btw bij e-commerce in 2021 en de voorgestelde wijzigingen van het btw-systeem in 2022.
Tax Talks is hét online learning platform voor fiscalisten. Wekelijks (40x per jaar) wordt een webinar of e-learning beschikbaar gesteld die u via het online platform kunt bekijken. Na het afronden van de bijbehorende kennistoets ontvangt u een certificaat en PE-punten. Bent u nog geen abonnee?
> Neem dan nu een kennismakingsabonnement voor slechts € 95!
Geef een reactie