Het Kabinet heeft naar aanleiding van de positieve evaluatie van de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk beleidsvoorstellen opgesteld en opgestuurd naar de Tweede Kamer. Het streven is om deze voorstellen in het Belastingplan 2013 te verwerken.
Het ministerie van Economische Zaken Landbouw & Innovatie heeft onderzoek laten doen naar de effecten van de WBSO. Door de WBSO krijgen ondernemers in feite een deel van de loonkosten voor technologisch speur- en ontwikkelingswerk vergoed. Uit het onderzoek blijkt dat de WBSO tussen 2006 en 2010 een positief effect heeft gehad op de werkgelegenheid en de liquiditeit bij bedrijven. Het verlaagt de drempel voor kleine ondernemers om aan speur- en ontwikkelingswerk te doen en motiveert grote bedrijven om meer te investeren in speur- en ontwikkelingswerk. Ook zouden bedrijven die gebruik maken van de WBSO beter zijn in plannen en samenwerken. Kortom: de WBSO doet wat hij beoogt, namelijk het bevorderen van de private loonuitgaven aan speur- en ontwikkelingswerk. Het Kabinet wil de WBSO daarom op z’n vroegst al in 2013 uitbreiden en komt met de volgende beleidsvoorstellen:
- het plafond van de WBSO vaststellen op € 12 mln.;
- de eerste schijf verlengen naar ten minste € 150.000;
- het effectieve WBSO-percentage maximeren op 42%;
- het doorvoeren van een aantal technische aanpassingen in de WBSO om deze verruimingen te dekken;
- de aanvraagsystematiek verder verbeteren en aanvragen verder vereenvoudigen.
Het Kabinet wil in de communicatie over de WBSO ook kijken wat de mogelijkheden zijn om bedrijven met minder dan tien werknemers te bereiken en of bedrijven ook zelf een WBSO-aanvraag kunnen indienen.
Wet: artikel 22 Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie volksverzekeringen
Meer informatie: Agentschap NL, 3 april 2012, persbericht
Geef een reactie