Staatssecretaris Weekers heeft uitleg gegeven over de recente opzegging van het belastingverdrag met Mongolië. Per 1 januari 2014 is het verdrag niet langer van toepassing en gaan de nationale belastingwetgevingen weer gelden.
Reden voor de opzegging is volgens Mongolië het vermeend oneigenlijk gebruik van het belastingverdrag als gevolg van het nultarief voor deelnemingsdividenden, waardoor Mongolië belastingopbrengst van de exploitatie van zijn natuurlijke rijkdommen zou mislopen. Nederland heeft volgens Weekers herhaaldelijk de bereidheid tot onderhandeling over een wijzigingsprotocol uitgesproken en het voorstel van Mongolië voor een verdragstarief van 5% voor deelnemingsdividend geaccepteerd. De Mongolen beschouwden het aanbod van 5% echter als onvoldoende en deelden mee dat het verdrag zou worden opgezegd. Tegelijk met het Nederlandse belastingverdrag werden door Mongolië ook de verdragen met Luxemburg, Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) beëindigd. Het nieuwe Mongoolse parlement heeft het wetsvoorstel voor opzegging goedgekeurd op 2 november 2012. Op grond van artikel 33 zal het Verdrag vanaf 1 januari 2014 niet langer van toepassing zijn.
Belastingtechnische gevolgen
Dit aanstaande verdragloze periode betekent dat vanaf die datum alleen de nationale belastingwetgeving van Mongolië en Nederland gaan gelden. Voor dividenden, interest en royalty’s die vanuit Mongolië worden betaald aan inwoners van Nederland (natuurlijke personen en vennootschappen), houdt dit in dat de Mongoolse bronheffingen (20% voor alle drie categorieën) daarop van toepassing zullen zijn vanaf 1 januari 2014). Overige inkomsten die vanuit Mongolië zullen worden betaald aan inwoners van Nederland, zullen, afhankelijk van de Mongoolse wetgeving, wel of niet belast worden. Nederland zal voor al deze inkomsten bezien of vermindering ter voorkoming van dubbele belasting kan worden verleend op grond van het Besluit voorkoming dubbele belasting 2001.
Meer informatie: Brief over opzegging belastingverdrag Mongolië
Geef een reactie