Uit onderzoek blijkt dat de aangifte inkomstenbelasting voor de meeste mensen doenlijk is. Staatssecretaris Van Rij informeert de Tweede Kamer over het onderzoek naar doenvermogen en knelpunten bij de aangifte voor inkomstenbelasting.
De belangrijkste bevindingen van het onderzoek zijn:
- Meeste respondenten ervaren geen knelpunten: De meeste respondenten (van de onderzoeksgroep die bestaat uit een oververtegenwoordiging van mensen die aangeeft moeite te hebben met het doen van aangifte) geven aan geen enkele van de voorgelegde knelpunten te hebben ervaren en een klein deel rapporteert meerdere knelpunten.
- Meest gerapporteerde knelpunten: De meest gerapporteerde knelpunten zijn: (i) moeite met verzamelen van de benodigde informatie, (ii) moeite met de benodigde berekeningen en (iii) onzekerheid na afloop van de aangifte.
- Rol van doenvermogen: mensen met minder zelfcontrole, meer financiële stress en meer recente life events ervaren significant meer knelpunten.
- Rol van fiscale kennis: mensen met een hogere mate van zelf-gerapporteerde fiscale kennis ervaren niet significant minder knelpunten.
- Rol van lees- en digitale vaardigheid: mensen met beperktere lees- en digitale vaardigheid rapporteren significant meer knelpunten.
De resultaten impliceren dat de aangifte IH voor veel belastingplichtigen doenlijk is. Bij het doorvoeren van aanpassingen kan onder andere gedacht worden aan het beperken van het aantal acties dat wordt gevraagd van belastingplichtigen. Dit kan bijvoorbeeld door het vereenvoudigen van fiscale regelingen. Dit gaat om onder andere de aftrek specifieke zorgkosten, de eigenwoningregeling, de giftenaftrek, de startersaftrek en de onderhoudsverplichtingenaftrek. Ook vanuit de uitvoering zijn er mogelijkheden om een kleiner beroep te doen op het doenvermogen.
Geef een reactie