Raakt een vennootschap in financiële moeilijkheden, dan kan de ontvanger van de belastingen op grond van de Invorderingswet ieder van de bestuurders van dat lichaam hoofdelijk aansprakelijk stellen voor de belastingschulden. Wie is bestuurder in de zin van de Invorderingswet?
Bestuurdersaansprakelijkheid
Bestuurdersaansprakelijkheid kan aan de orde zijn voor bestuurders van lichamen die worden gedreven in de vorm van een rechtspersoon en die aan de heffing van vennootschapsbelasting zijn onderworpen. Zie ook: De meldingsregeling fiscale bestuurdersaansprakelijkheid in de 21e eeuw. Naast de bestuurders van nv’s of bv’s kunnen ook de volgende bestuurders getroffen worden door bestuurdersaansprakelijkheid:
- de bestuurders van verenigingen met volledige rechtsbevoegdheid die belast zijn met vennootschapsbelasting; en
- de bestuurders van stichtingen die belastingplichtig zijn voor de vennootschapsbelasting.
Formeel criterium
Bestuurder is degene die tot directielid is benoemd en zich heeft laten inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Het maakt niet uit welke functie de bestuurder binnen het bestuur vervult. Ook als hij zich niet met de financiën bezighoudt, kan hij aansprakelijk worden gesteld. In dat opzicht is dus sprake van een formeel criterium. Het bestuur is immers collectief verantwoordelijk voor het gevoerde beleid.
Feitelijk bestuurder
Wie zich feitelijk als bestuurder heeft gedragen door het beleid van de onderneming te bepalen noemen we de zogenoemde feitelijke bestuurder of medebeleidsbepaler. Ook die bestuurder kan de ontvanger aansprakelijk stellen. Daartoe behoort overigens niet de externe adviseur van de onderneming, zoals de accountant of belastingadviseur. Die zal in de meeste gevallen dan ook niet in de aansprakelijkstelling worden betrokken.
Middellijk bestuurder
Een middellijk bestuurder, die bij gelegenheid optreedt als adviseur bij betalingsproblemen van een lichaam, kan in beginsel niet aansprakelijk worden gesteld voor de belastingschulden van het lichaam. Volgens Hof Den Haag gaat de bestuurdersaansprakelijkheid hier niet op.
Voormalig bestuurder
Ook een voormalig bestuurder kan in aanraking komen met de bestuurdersaansprakelijkheid. Het is immers mogelijk dat de schulden van de onderneming ontstaan zijn in een periode waarin een ander in het bestuur was. De nieuwe bestuurder kan de aansprakelijkheid weerleggen omdat deze tijdens het ontstaan van de belasting- en premieschulden geen bemoeienis met het bestuur van de onderneming heeft gehad. Daarnaast kan ook de gewezen bestuurder nog aansprakelijk worden gesteld voor de belasting- en premieschulden die tijdens zijn bestuur zijn ontstaan.
Klein aandelenbelang
Uit een recente zaak van Hof Arnhem-Leeuwarden blijkt dat een klein aandelenbelang niet in de weg hoeft te staan van de bestuurdersaansprakelijkstelling. De ontvanger van de belastingen kan zelfs een bestuurder die slechts 5% aandeelhouder is, aansprakelijk stellen voor bijvoorbeeld btw-schulden van de vennootschap.
Geef een reactie