Staatssecretaris Idsinga beantwoordt Kamervragen over het bericht ‘Werkgever mist kans met werknemersaandelen’.
De staatssecretaris verwijst naar brieven van 9 december 2022 en 23 september 2024. Daarin is aangegeven dat het kabinet het onderzoek naar een fiscale regeling voor medewerkersparticipaties bij startups en scale-ups vervolgt.
Het kabinet heeft in de brief van 23 september aangegeven waar ze een rol voor zichzelf ziet om fiscale knelpunten weg te nemen rondom financiële werknemersparticipatie. De inventarisatie van deze mogelijke fiscale knelpunten tijdens overleggen met de Stichting van de Arbeid heeft geleid tot een viertal praktische knelpunten in de uitvoering van werknemersparticipatieregelingen: de waardering van niet-beurgenoteerde ondernemingen, de lange doorlooptijd van verzoeken op dit terrein, de nieuwe systematiek van box III en de niet-aftrekbaarheid van werknemersparticipaties in de vennootschapsbelasting. Financiële werknemersparticipaties kunnen ook beperkingen en nadelen kennen. Werkgevers en werknemers zijn het beste in staat om de voor- en nadelen te wegen en onderling te besluiten of een deel van het loon van werknemers wordt toegekend in de vorm van financiële werknemersparticipaties. Als in dit onderling overleg wordt besloten dat een deel van het loon wordt toegekend in de vorm van werknemersparticipaties, dan wordt dit loon net als andere vormen van loon belast in box I. Het kabinet ziet het feit dat over werknemersparticipaties belasting betaald moet worden niet als een fiscaal obstakel.
Gebrek aan informatie
Uit onderzoek blijkt dat 33% van de bedrijven die gevraagd wordt naar de reden waarom zij geen gebruik maken van werknemersparticipaties een tekort aan informatie over werknemersparticipaties ervaren. Het vergroten van de kennis over financiële werknemersparticipaties, de voor- en nadelen en de uitvoering ervan is een taak voor de sociale partners en de andere partijen die hierbij betrokken zijn.
Masterclass Management- en werknemersparticipatie
Tijdens deze masterclass komen in één dag de belangrijkste juridische en fiscale aspecten van management- en werknemersparticipaties aan bod. Daarbij wordt ingegaan op vragen als: wanneer kies je voor aandelen, opties, certificaten van aandelen, phantom shares, winstbewijzen, Stock Appreciation Rights of juist voor een winstafhankelijke bonus? Welke rechten en verplichtingen zijn hieraan voor de manager/werknemer verbonden? Wat kun je allemaal regelen, bijvoorbeeld wanneer een werknemer voortijdig ontslagen wordt? Hoeveel belasting is er door de manager/werknemer verschuldigd en zijn de kosten van de gekozen participatie wel aftrekbaar voor de onderneming? Wat zijn overige relevante fiscale aspecten?
Geef een reactie