De premies voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WGA) en de Ziektewet (ZW) waarvoor werkgevers zich bij UWV kunnen verzekeren, gaan in 2022 omhoog meldt UWV. De gemiddelde WGA-premie gaat met 0,06 procentpunt omhoog naar 0,84%. Bij de Ziektewet is de stijging iets groter, hier gaat de gemiddelde premie met 0,10 procentpunt omhoog, naar 0,68%.
De premievaststelling voor 2022 is tot stand gekomen tijdens de coronacrisis. Om die reden zijn de ramingen die ten grondslag liggen aan de premievaststelling onzekerder dan normaal. UWV heeft zich bij de ramingen voornamelijk gebaseerd op het Centraal Economisch Plan (CEP) 2021, dat het Centraal Planbureau (CPB) op 31 maart 2021 publiceerde.
Bij de vaststelling van de premies voor 2022 is ook rekening gehouden met een vermogenstekort van € 0,5 miljard voor de Ziektewet en vermogensoverschot van € 1,0 miljard voor de WGA. De komende jaren brengt UWV dit tekort en overschot geleidelijk terug door lichte aanpassingen van de premies. De stijging van de werkgeverspremie voor de Ziektewet is hierdoor iets groter en de stijging van de premie bij de WGA is iets minder groot.
Premie WGA
Het gemiddelde premiepercentage WGA 2022 stijgt ten opzichte van 2021 van 0,78% naar 0,84%. Dit komt voornamelijk omdat de uitkeringslasten nog niet het structurele niveau hebben bereikt door uitbreidingen van het aantal WGA-gerechtigden. Onder deze groep vallen werknemers met een tijdelijk dienstverband en werknemers die langer moeten doorwerken door de verhoging van de pensioenleeftijd. Daarnaast is er een verhogend effect van eigenrisicodragers die de afgelopen jaren zijn teruggekeerd naar de publieke verzekering van UWV.
Premie Ziektewet
Het gemiddelde premiepercentage Ziektewet stijgt van 0,58% in 2020 naar 0,68% in 2021. Deze stijging wordt veroorzaakt doordat de Ziektewet-lasten sinds 2019 jaarlijks sterker gestegen zijn dan verwacht en doordat een te gering deel van uitvoeringskosten aan de Ziektewet werden toegerekend.
Invoering Aof per 1 januari 2022
Per 1 januari 2022 wordt de gedifferentieerde premie voor het Arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof) ingevoerd. De hoogte van de premie is afhankelijk van de grootte van de werkgever. Ook wijzigt de grens tussen kleine en middelgrote werkgevers voor de premieberekening van de Werkhervattingskas (Whk).
Momenteel is de basispremie Aof gelijk voor alle werkgevers.
Wijziging 1 januari 2022
Voor de vaststelling van de premie Aof worden werkgevers verdeeld in twee categorieën:
- Kleine werkgevers, met een loonsom tot en met 25 maal het gemiddelde premieplichtige loon per werknemer per jaar.
- Middelgrote en grote werkgevers (overige werkgevers), met een loonsom groter dan 25 maal het gemiddelde premieplichtige loon per werknemer per jaar.
De indeling naar grootte van de werkgever voor een kalenderjaar wordt gemaakt op basis van het totaal van het premieplichtige loon van de werkgever 2 jaar eerder (t-2). Een startende werkgever wordt in de eerste 2 jaar dat deze bestaat als kleine werkgever aangemerkt. Volgens deze systematiek zijn namelijk nog geen loongegevens van de startende werkgever bekend.
WerkhervattingskasDe grens tussen kleine en middelgrote werkgevers voor de Whk wordt aangepast, zodat de definitie van kleine werkgevers voor de gedifferentieerde premie voor de Whk en Aof gelijk is.
Bron: UWV, 1 september 2021 en Forum Fiscaal Dienstverleners, 3 september 2021.
Geef een reactie