Is nieuwbouw van een woning pas mogelijk na de sloop van een bestaand pand? Dan beginnen de concrete bouwkundige werkzaamheden niet eerder dan vanaf het aangaan van de sloopovereenkomst. Voor die tijd is geen sprake van een eigen woning.
Hoofdverblijf is hoofdregel
De hoofdregel is dat een woning het hoofdverblijf van de inkomstenbelastingplichtige moet zijn om te kunnen kwalificeren als eigen woning. In een aantal situaties is een woning nog niet of niet meer het hoofdverblijf, maar kan toch kwalificeren als een (tweede) eigen woning. Deze situaties zijn:
- het voor verkoop leegstaan van de voormalige eigen woning;
- de toekomstige eigen woning in aan- of verbouw;
- de echtscheidingsregeling;
- opname van de eigenaar in een AWBZ-instelling; en
- uitzending van werknemers.
Verkoop voormalige eigen woning
Wie wisselt van eigen woning, zal lang niet altijd zijn vorige eigen woning direct kunnen verkopen. Hij zal dus tijdelijk met twee woningen zitten: zijn huidige en vorige hoofdverblijf. Ook zal de eigenaar vaak met twee hypotheken zitten. Als beide woningen kwalificeren als eigen woningen, zijn de rentebedragen over beide hypotheken aftrekbaar. De leegstaande woning die eerst het hoofdverblijf was, kwalificeert nog steeds als eigen woning als zij in het kalenderjaar of in minstens één van de voorafgaande drie kalenderjaren een gewone eigen woning was. Daarnaast geldt als voorvoorwaarde dat deze woning bestemd is voor verkoop. Gaat de verkoper deze woning tijdelijk verhuren? Dan verlaat de woning box 1 en gaat naar box 3. Als naderhand de woning weer voldoet aan de voorwaarden, keert zij terug naar box 1. Zulke tijdelijke verhuur leidt niet tot een sanctie voor box hopping.
Bouw van nieuwe woning
Een woning die nog in aanbouw is of een dusdanige verbouwing ondergaat, dat zij momenteel leeg staat, kan toch een eigen woning vormen. Deze woning moet dan uitsluitend bestemd zijn om in het kalenderjaar of in een van de daaropvolgende drie jaren te gaan dienen als gewone eigen woning. In dit verband mag men het begrip woning in aanbouw ruim nemen. Een bouwkavel terzake waarvan concrete stappen zijn gezet voor het in gang zetten van bouwkundige werkzaamheden voor de realisatie van een woning, telt ook als een woning in aanbouw. Begint men echt met bouwkundige werkzaamheden? Dan worden de concrete stappen voor het in gang zetten van deze werkzaamheden geacht minimaal zes maanden van tevoren te zijn gezet.
Sloop was nog niet mogelijk
In een zaak voor Hof Den Haag had een man twee woningen gekocht. Hij wilde overgaan tot sloop en tot nieuwbouw van één woning. Uiteindelijk ging dat niet door. De vraag was of in 2013 en 2014 sprake was van een woning in aanbouw onder de eigenwoningregeling. In dat geval zou de man namelijk de bijbehorende hypotheekrente kunnen aftrekken. De Belastingdienst betwistte dat voldoende concrete stappen waren gezet om aan te nemen dat de bouwwerkzaamheden binnen afzienbare tijd zouden beginnen. Het hof is evenmin overtuigd. Het was pas mogelijk om te starten met de nieuwbouwwoning nadat de oude, praktisch onbewoonbare woningen waren gesloopt. De aannemingsovereenkomst tot sloop was pas in 2015 gesloten. De twee woningen waren in 2013 en 2014 daarom nog geen eigen woningen.
Echtscheidingsregeling
Als bij een echtscheiding een van de ex-echtgenoten de echtelijke woning verlaat, kan hij nog twee jaar die woning aanmerken als eigen woning. Zijn ex-partner moet gedurende die tijd de desbetreffende woning wel bewonen. Onder ex-partner moet men ook de duurzaam gescheiden levende echtgenoot verstaan.
Opname in AWBZ-instelling
Stel dat de eigenaar van een eigen woning wordt opgenomen in een verpleeg- of verzorgingstehuis vanwege medische redenen of ouderdom. In die situatie is de woning gedurende hoogstens twee jaren na dat tijdstip aan te merken als een eigen woning.
Uitgezonden werknemers
Soms zendt een werkgever zijn werknemers uit naar het buitenland. De achtergebleven Nederlandse woning zal gedurende die periode van uitzending niet het hoofdverblijf van de uitgezonden werknemer zijn. De uitgezonden werknemer kan de Belastingdienst verzoeken om deze woning aan te merken als eigen woning als deze woning hem minstens een jaar ter beschikking heeft gestaan als eigen woning. In de periode waarin de woning niet het hoofdverblijf van de uitgezonden werknemer is, mag hij die woning niet ter beschikking stellen aan derden. Bovendien mag de werknemer of zijn partner geen inkomsten uit eigen woning uit een andere woning genieten.
Wet: art. 3.111, 3.119a, eerste lid en 3.120, eerste lid Wet IB 2001
Geef een reactie