De wetsvoorstellen ‘Wet aanvullende maatregelen accountantsorganisaties’ en ‘Implementatiewet wijzigingsrichtlijn en verordening wettelijke controles jaarrekeningen' worden niet tegelijkertijd ingediend bij de Tweede Kamer. Dit omdat de verwerking van de reacties op het eerstgenoemde wetsvoorstel meer tijd in beslag neemt dan verwacht.
Vijftien partijen hebben via een internetconsultatie gereageerd op het wetsvoorstel 'Wet aanvullende maatregelen accountantsorganisaties'. De reacties gaven aanleiding tot nader overleg en bestudering, aldus minister Dijsselbloem in een brief aan de Tweede Kamer. De feedback op de reacties wordt op korte termijn op www.internetconsultatie.nl gepubliceerd.
Het wetsvoorstel 'Implementatiewet wijzigingsrichtlijn en verordening wettelijke controles jaarrekeningen' dient uiterlijk 17 juni 2016 geïmplementeerd te zijn in nationale wet- en regelgeving. Dijsselbloem streeft ernaar dit wetsvoorstel binnen enkele weken bij de Tweede Kamer in te dienen.
Het wetsvoorstel ‘Wet aanvullende maatregelen accountantsorganisaties’ legt Dijsselbloem dit voorjaar voor aan de Raad van State. Dit voorstel zal dus niet vóór de zomer worden ingediend bij de Tweede Kamer. Op dit moment is de beoogde inwerkingtredingsdatum 1 juli 2017.
Geschiktheidstoets
In het wetsvoorstel ‘Wet aanvullende maatregelen accountantsorganisaties’ is ook een geschiktheidstoets opgenomen. Er is echter pas een wettelijke basis voor de toets na inwerkintreding van het wetsvoorstel. Daarom is het noodzakelijk een overgangsrecht op te nemen. Zittende dagelijks beleidsbepalers en bestuurders worden tot zes maanden na de inwerkingtreding van het wetsvoorstel geacht geschikt te zijn, behoudens tussentijdse herbenoeming. Voor personen die belast zijn met het interne toezicht geldt een overgangstermijn van twaalf maanden.
Meer informatie: Kamerbrief stand van zaken wetgevingstrajecten accountantsorganisaties (ministerie van Financiën, 11 februari 2016)
Geef een reactie