Het kabinet heeft onderzocht hoe aan de criteria ‘vrije vervanging’ en ‘gezagsverhouding’ een concretere of andere invulling kan worden gegeven dan in de Wet DBA, om deze beter te laten aansluiten bij het huidige maatschappelijk beeld van een arbeidsrelatie. Hieronder vindt u de 10 beleidsvarianten voor de kwalificatie van de arbeidsrelatie zoals in het rapport beschreven.
A: Overgaan tot handhaven (nuloptie)
Hervatten van volledige handhaving per 1 januari 2018. Een deel van de aanbevelingen van de Commissie Boot wordt overgenomen.
B: Oordeel over de status van een arbeidsrelatie (OSA)
Een instrument vergelijkbaar met de webmodule in het VK dat opdrachtgevers duidelijkheid en rechtszekerheid geeft over de kwalificatie van hun arbeidsrelaties.
C: Criteria voor het mogen gebruiken van een modelovereenkomst (variant-Boot)
Het hanteren van een beperkte set criteria in de handhaving geeft duidelijkheid over wanneer er in ieder geval wel sprake is van dienstbetrekking. De criteria betreffen de duur van de overeenkomst, het tarief en de vraag of er sprake is van kernactiviteiten.
D: Rechtsvermoeden voor het ontbreken van een dienstbetrekking
Het hanteren van een beperkte set criteria in de handhaving geeft duidelijkheid over wanneer er in ieder geval geen sprake is van een dienstbetrekking. De criteria betreffen de duur van de overeenkomst, het tarief en de vraag of er sprake is van kernactiviteiten.
E: Nadere invulling van het criterium ‘persoonlijk verrichten van arbeid’
In de fiscaliteit en sociale zekerheid wordt wettelijk bepaald dat er ook sprake kan zijn van een dienstbetrekking als er geen verplichting is tot het persoonlijk verrichten van arbeid, maar feitelijk wel (een deel van) de arbeid persoonlijk wordt verricht.
F: Fictieve dienstbetrekking met uitzondering voor ondernemers
Groepen werkenden worden gelijkgesteld met werknemers voor de toepassing van de werknemersverzekeringen
G: Sectorale eis van arbeidsovereenkomst
Voor groepen van functies in bepaalde sectoren kan bepaald worden dat zij alleen op basis van een arbeidsovereenkomst vervuld kunnen worden.
H: Opt-out van de loonheffingen en de werknemersverzekeringen
Werkenden die aan bepaalde criteria (duur van de overeenkomst en tarief) voldoen kunnen ervoor kiezen niet onder het regime van de loonheffingen en werknemersverzekeringen te vallen.
I: Ondernemersverklaring
Een ondernemersverklaring kan worden afgegeven aan een selectieve groep opdrachtnemers. Opdrachtgevers van opdrachtnemers met een ondernemersverklaring worden gevrijwaard van de loonheffing en werknemersverzekeringen
J: Gelijke beloning opdrachtnemers en werknemers
In de wet bepalen dat de beloning van opdrachtnemers gelijk moet zijn aan die van werknemers.
Meer informatie: Rapport varianten kwalificatie arbeidsrelatie
Geef een reactie