Het wetsvoorstel voor de maatschappelijke BV (BVm) wordt eind dit jaar, mogelijk begin 2023 in consultatie gegeven. Dit betekent dat niet eerder dan in de loop van 2023 het wetsvoorstel voor behandeling naar de Kamer kan worden gestuurd. Minister Adriaansens (EZK) geeft antwoord op vragen over het artikel ‘Sociaal ondernemen groeit (te) langzaam naar volwassenheid’.
De BVm wil een heldere en eenduidige rechtsstructuur bieden die het voor investeerders en opdrachtgevers makkelijker maakt de door de BVm gedreven onderneming te herkennen als een maatschappelijke onderneming. Nu is dit voor de investeerders en opdrachtgevers vaak een opgave omdat de ondernemingen die claimen een maatschappelijke onderneming te zijn, dit op uiteenlopende wijze hebben geborgd door middel van bijvoorbeeld combinaties van entiteiten, uiteenlopende regelingen in statuten, eventuele contracten met stakeholders en/of door middel van een of meer van de mogelijkheden van certificering.
Financiering
Uit de Social Enterprise Monitor 2020-2021 blijkt dat maar een klein deel van de maatschappelijke ondernemingen (4%) niet succesvol is na haar financieringsaanvraag in het verkrijgen van de financiering. Dit is relatief laag vergeleken met de constatering uit de meest recente financieringsmonitor dat 23% van het mkb niet succesvol is in het verkrijgen van de financiering na de aanvraag. De meeste maatschappelijke ondernemingen maken gebruik van een mix van financieringsvormen (waaronder emissie van aandelen, kredietfinanciering, crowd funding, publieke financiering, social impact bonds).
Online cursus Steward-ownership
Steward-owned bedrijven stellen hun missie en de continuïteit van het bedrijf boven het creëren van aandeelhouderswaarde. Daardoor richten ze zich in de praktijk meer op de lange termijn, lopen vaak voorop met verduurzaming en hebben een veel grotere overlevingskans. Steward-ownership wint momenteel aan aandacht en een groeiend aantal ondernemers kiest voor dit model van ondernemen.
Geef een reactie