Onlangs diende minister Asscher een wetsvoorstel in bij de Tweede Kamer ter verbetering van de handhaving van de Europese detacheringsrichtlijn. Voor grotere buitenlandse werkgevers brengt dit voorstel een meldingsplicht mee bij tijdelijk werk in Nederland. Arbeidsrechtadvocaat mr. Lieke van den Eijnden (De Voort Advocaten) gaat in op de bijzonderheden van dit voorstel.
Het wetsvoorstel is in lijn met wat het kabinet al langere tijd nastreeft: gelijk loon voor gelijk werk op dezelfde werkplek. Het zorgt voor een belangrijke handhaving van de Detacheringsrichtlijn. We gaan hierdoor een groot gedeelte van onze buurlanden achterna.
Niet langer ‘lege huls minimumloon’
Daarnaast boeken we in arbeidsrechtelijk Nederland winst met de nadere specificering van het minimumloon. Waar jaren misbruik werd gemaakt van gedetacheerde werknemers in de welbekende zaken van de Eemshaven en de aanleg van de A2 en A4, is er nu duidelijkheid gekomen wat wel en wat niet onder het minimumloon valt. De vraag rijst vervolgens wel of alle componenten die nu zijn opgenomen in het wetsvoorstel inzake de invulling van het minimumloon, ook terecht onder het minimumloon vallen.
Meldingsplicht inbreuk op het vrij verkeer van diensten?
De voorgestelde meldingsplicht kan een belangrijke bijdrage leveren aan de handhaving van de harde kern van de arbeidsvoorwaarden en de identificatie van postbusondernemingen en andere constructies om de detacheringsrichtlijn te ontduiken. Het niet of onvoldoende naleven van deze verplichting kan werkgevers duur komen te staan en een boete opleveren van maximaal ruim € 60.000. Het Europese Hof van Justitie heeft over de Belgische meldingsplicht geoordeeld dat deze een inbreuk vormt op het vrij verkeer van diensten, maar dat deze inbreuk is toegestaan omdat het nodig is om bescherming van de werknemers te kunnen garanderen. In de Memorie van Toelichting wordt uitgelegd waarom dit ook geldt voor de Nederlandse situatie.
Toch ook voor zelfstandigen
Door het wetsvoorstel worden een aantal bepalingen ook van toepassing verklaard op zelfstandige dienstverleners die grensoverschrijdende arbeid verrichten, ook al vallen zij buiten het bereik van de richtlijn. Zo is bijvoorbeeld de meldingsplicht ook verplicht gesteld voor zelfstandigen. Hier worden dus verdergaande eisen gesteld dan strikt noodzakelijk.
Lieke van den Eijnden is als arbeidsdocente verbonden aan Licent Academy en verzorgt dit voorjaar: Stoomcursus Nieuw arbeidsrecht in de praktijk (22 maart 2016), PE-Pitstop Afvloeiingsregelingen onder de Wet Werk en Zekerheid (12 april 2016) en PE-Pitstop Privacy op de werkvloer (31 mei 2016).
Meer informatie: Wetsvoorstel arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de EU
Geef een reactie