Het ministerie heeft een conceptversie van het wetsvoorstel Implementatiewet registratie uiteindelijk belanghebbenden (invoering van het UBO-register) ter consultatie voorgelegd.
Het concept wetsvoorstel strekt tot implementatie van de verplichting tot het houden van een centraal register met informatie over uiteindelijk belanghebbenden – ultimate beneficial owners (UBO's) - van vennootschappen en andere juridische entiteiten. Deze verplichting vloeit voort uit Europese richtlijn inzake de voorkoming van het gebruik van het financiële stelsel voor het witwassen van geld of terrorismefinanciering.
Openbaar toegankelijk
Het register waarin de UBO-informatie wordt opgenomen, zal onderdeel worden van het handelsregister en daarmee onder beheer vallen van de Kamer van Koophandel. Een deel van de UBO-informatie zal openbaar toegankelijk zijn. Voor bescherming van de privacy en persoonlijke levenssfeer van de UBO’s zijn waarborgen opgesteld. Zo kan een UBO, wanneer door het beschikbaar maken van zijn of haar gegevens in het register sprake is van een risico op bijvoorbeeld kidnapping of geweld, verzoeken om afscherming van de gegevens. Afscherming, indien wordt besloten tot toekenning daarvan, is alleen van toepassing op gegevens in het openbaar toegankelijke deel van het register. Bevoegde autoriteiten zoals het Openbaar Ministerie, de politie en de Belastingdienst, de Financiële inlichtingen eenheid (FIU-NL), banken kunnen te allen tijde gegevens inzien.
Terugmeldingsplicht
Voor de bevoegde autoriteiten, de FIU-NL en instellingen die onder de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) vallen, gaat op termijn een zogeheten terugmeldingsplicht gelden. Dit houdt in dat zij verplicht zijn om melding aan de Kamer van Koophandel te doen als ze stuiten op informatie die afwijkt van de UBO-informatie in het handelsregister.
> Wetsvoorstel Implementatiewet registratie uiteindelijk belanghebbenden
Meer informatie: Verdiepingscursus Privacystructuren
Geef een reactie