Minister Dijsselbloem heeft een wetsvoorstel ingediend om een algemene zorgplicht voor financiële dienstverleners in te voeren. Hiermee moet worden gewaarborgd dat instellingen in het belang van de klant handelen.
De invoering is onderdeel van de Wijzigingswet financiële markten 2014. Dit wetsvoorstel bevat diverse aanpassingen van de Wet op het financieel toezicht (Wft) en enkele andere wetten op het terrein van de financiële markten. Naast de zorgplicht introduceert het wetsvoorstel een grondslag voor de verplichting voor banken om kapitaalbuffers aan te houden. Dit is een extra laag vermogen bovenop het vereiste kapitaal dat banken altijd moeten aanhouden. Daarnaast wordt met het wetsvoorstel direct wettelijk toezicht op afwikkelondernemingen geïntroduceerd.
Lees hier de volledige Wijzigingswet financiële markten 2014
Raad van State kritisch over wetsvoorstel
De Afdeling advisering van de Raad van State is niet overtuigd van het nut en de noodzaak van een vergaande publiekrechtelijke zorgplicht en wijst er op dat er in het civiele recht al een bijzondere zorgplicht voor financiële dienstverleners bestaat. Verder kan een consument die is getroffen door een schending van de publiekrechtelijke zorgplicht naar de burgerlijke rechter gaan om schadeloosstelling te verkrijgen. De Afdeling advisering constateert verder dat de voorgestelde zorgplicht een zeer ruim bereik heeft. Waar de consument de verantwoordelijkheid heeft om zich naar vermogen te informeren, lijkt de financiële dienstverlener er voor verantwoordelijk te worden dat de consument uiteindelijk een goede beslissing neemt.
De Afdeling advisering heeft in haar advies verder opmerkingen gemaakt over onder meer de aanvulling van gronden door de Accountantskamer, het toezicht op afwikkelondernemingen, nieuwe kapitaaleisen voor banken, en uitwisseling van vertrouwelijke informatie van de toezichthouders met de minister en het Financieel Expertise Centrum.
Lees hier het volledige advies van de Raad van State
Geef een reactie