Het aantal WHOA-uitspraken neemt sinds de piek in 2021 af. Desalniettemin neemt de procedure inmiddels een vaste plaats in het insolventierecht in.
Dankzij de WHOA-procedure kan de rechter een onderhands akkoord tussen een onderneming en zijn schuldeisers goedkeuren (homologeren), waarbij alle betrokken en niet betrokken schuldeisers aan het akkoord gebonden worden. Voorkomen kan worden dat een levensvatbaar bedrijf failliet gaat, omdat één schuldeiser dwarsligt.
Vorig jaar werden 335 startverklaringen (het formele begin van een Whoa-procedure) ingediend en 199 startverklaringen gecorrigeerd; 46 ingekomen zaken en 157 uitspraken werden afgehandeld. In het jaarverslag staan deze ook weergegeven per arrondissement en er is een uitsplitsing gemaakt van het soort uitspraken dat is gedaan.
Wel moet daarbij bedacht worden dat in 1 zaak in veel gevallen meerdere uitspraken worden gedaan, bijvoorbeeld het gelasten van een afkoelingsperiode en de homologatie van het akkoord. Er zijn daarom meer uitspraken dan ingekomen zaken, terwijl in 2023 ook uitspraken zijn gedaan in zaken die in 2022 binnenkwamen.
Korte doorlooptijd
De WHOA-kamer neemt gemiddeld 2 tot 4 weken de tijd om een beslissing te nemen na indiening van een verzoek. Dit is opmerkelijk snel gezien de samenstelling van de kamer, die bestaat uit rechters van verschillende rechtbanken. Vooruitlopend op 2025 meldt het jaarverslag dat er dit jaar tot nu toe 205 startverklaringen zijn gedeponeerd. Hoewel de ervaring inmiddels leert dat die niet allemaal tot Whoa-zaken leiden, is het wel duidelijk dat de procedure geleidelijk aan een vaste plaats in het insolventierecht krijgt.
Bron: Rechtspraak.nl, 18 juni 2024
Meer weten?
Volg dan de online cursus Staken van de onderneming: (turbo)liquidatie, WHOA liquidatie akkoord. Na afloop van de cursus beschik je over een goed begrip van de diverse wijzen waarop een rechtspersoon geliquideerd kan worden en wanneer voor welke optie gekozen moet worden. In dit kader wordt ook ingegaan op de mogelijkheid van een WHOA liquidatie akkoord alsmede de gevaren rondom turboliquidatie.
Geef een reactie