De staatssecretaris blijft bij zijn standpunt om de liquidatieverliesregeling niet aan te passen. Dit laat hij weten als reactie op de zorgen van Tweede Kamerlid Dijkgraaf over het feit dat er door het “alles of niets”-karakter van deze regeling bij liquidatie of beëindiging van activiteiten een verlies kan worden genomen, dat bij voortzetting niet kan worden genomen.
Pro rata
Dijkgraaf pleitte voor een pro rata benadering van het niet-voortzettingsvereiste. Wiebes antwoordt hierop dat indien dit wordt toegestaan, de belastingplichtige de mogelijkheid heeft de dochter te liquideren en een tussentijds liquidatieverlies te nemen, terwijl de activiteiten worden voorgezet binnen concern. Dit is niet wenselijk omdat er materieel gezien voor de voortgezette activiteiten niets veranderd is.
Geen liquidatie, wel verlies
Daarnaast is Dijkgraaf voorstander van een situatie waarbij ook zonder liquidatie een verlies kan worden genomen. Wiebes stelt dat dit altijd zal leiden tot een situatie waarin verliezen van de dochter al bij de moeder kunnen worden genomen, terwijl de winsten zijn vrijgesteld onder de deelnemingsvrijstelling. Dit druist in tegen de ratio van de deelnemingsvrijstelling, die winsten en verliezen bij de moeder vrijstelt. Bij het toestaan van een aftrek zonder liquidatie ontstaat tevens het risico op dubbele verliesneming; namelijk één keer bij de moeder (liquidatieverliesaftrek) en één keer bij de dochter (verliesverrekening met eigen winsten). Om dit risico te mitigeren zal complexe wetgeving nodig zijn.
Internationaal
Tot slot stipt Wiebes aan dat de liquidatieverliesregeling ook geldt in internationale verhoudingen. Een versoepelde mogelijkheid tot het nemen van een verlies leidt tot op zekere hoogte tot een verliesimport. Nederland zou dan toestaan dat buitenlandse verliezen, zonder liquidatie, ten laste worden gebracht van Nederlandse winsten, terwijl de buitenlandse winsten in beginsel zijn vrijgesteld onder de deelnemingsvrijstelling. Een onderscheid in behandeling tussen Nederlandse en internationale situaties is met een blik op het Europese recht niet aan de orde.
Om deze redenen blijft de staatssecretaris bij zijn standpunt de liquidatieverliesregeling niet aan te passen op dit punt.
Meer informatie: Ministerie van Financiën, 15 september 2015
Geef een reactie