Een aandachtspunt bij de op stapel staande afschaffing van het pensioen in eigen beheer is de situatie van de partner. Wordt de partner de showstopper of stemt deze bij compensatie van ‘het verlies’ toch in?
Bij de veranderingen van het pensioen in eigen beheer (PEB), speelt de positie van de partner van de dga een belangrijke rol. Om het PEB fiscaal geruisloos te kunnen afstempelen en af te kopen dan wel om te zetten in een oudedagsverplichting, moet er wel toestemming van de partner zijn.
Laat handtekening legaliseren
Het bewijs van instemming moet men dan ook op tijd aan de Belastingdienst sturen (binnen één maand na het prijsgeven van het PEB!), anders wordt de commerciële waarde van de gehele pensioenaanspraak in één keer belast als loon uit vroegere dienstbetrekking en is revisierente verschuldigd. Om bewijstechnische redenen (met name in geval van een latere echtscheiding) bevelen mr. Mariëlle Bende en mr. Hanneke Kroonenberg aan om de handtekening van de partner onder de verklaring van instemming door een notaris te laten legaliseren.
Verlies compenseren?
Verleent de partner geen schriftelijke instemming? Dan betekent dit een volledige blokkering van de gewenste wijziging van het PEB. Compensatie voor het eventuele ‘verlies’ kan de weg dan wellicht weer vrij maken. Belangrijk bij het bepalen van dit ‘verlies’ van de partner is om te kijken of sprake is van een verlies bij echtscheiding en of ook sprake is van een verlies bij overlijden van de dga, aldus Bende en Kroonenberg. In het Vakblad Estate Planning dat binnenkort verschijnt gaan zij onder andere in op verschillende manieren die in de praktijk zullen worden ingezet om de partner te compenseren.
Nog geen abonnee? Bestel dan nu een kennismakingsabonnement van het Vakblad Estate Planning!
Geef een reactie