Als een schuldeiser over zijn vordering op een gelieerde partij een risico loopt dat een gewone crediteur niet zou accepteren, dreigt de fiscus de lening te bestempelen als onzakelijke lening. Maar de lening kan toch in principe zakelijk zijn als een hogere, vaste rente dit risico kan compenseren. Hof Arnhem-Leeuwarden heeft benadrukt dat deze rente niet winstdelend mag zijn.
In de zaak voor het hof had een holding het standpunt ingenomen dat een hogere, winstdelende rente een onzakelijk debiteurenrisico wel kon compenseren. De holding had ongeveer € 250.000 geleend van haar aandeelhouder die dit bedrag weer had geleend van een bank. De holding leende het bedrag door aan een 50%-dochtermaatschappij zodat deze aandelen in een andere bv kon kopen. Deze lening aan de dochtermaatschappij zou maximaal tien jaar duren, zodat duidelijk sprake was van een aflossingsverplichting. De lening was daarom geen schijnlening zoals de inspecteur eerst betoogde. Maar het hof constateerde ook dat de geldlening was achtergesteld bij alle vorderingen die een bank had op de dochtermaatschappij. De holding en haar dochter hadden geen afspraken gemaakt over de betalingen van aflossingen of rente. De dochter had evenmin zekerheden gesteld. Volgens het hof zou het debiteurenrisico alleen zijn te compenseren met een rente die zo hoog was, dat zij feitelijk winstdelend zou zijn. Dit is echter niet de bedoeling binnen het fiscale regime van de onzakelijke lening. Hier was dan ook geen sprake van een zakelijke lening onder onzakelijke voorwaarden, maar van een onzakelijke lening. De holding mocht daarom de vordering op de dochtermaatschappij niet afwaarderen.
Uitspraak: Hof Arnhem-Leeuwarden, 19 augustus 2014 (gepubliceerd 29 augustus 2014), ECLI:NL:GHARL:2014:6461
PE-Pitstop Onzakelijke lening
Meer weten over de onzakelijke lening? Kom dan op 25 september naar Baarn voor de drie uur durende PE-Pitstop Onzakelijke Lening.
Meer informatie: PE-Pitstop Onzakelijke Lening
Geef een reactie