Schenking van een woning brengt een aantal fiscale aandachtspunten met zich. Deze aandachtspunten zijn onder meer de mogelijke verrekening van overdrachtsbelasting met schenkbelasting, de keuze tussen schenking van de woning zelf en kwijtschelding van de koopsom en de gevolgen voor gehuwde partners bij toepassing van een uitsluitingsclausule.
De verrekening van overdrachtsbelasting met schenkbelasting is strikt genomen alleen van toepassing bij schenking van een woning zelf of bij verkoop tegen een te lage prijs. De verrekeningsbepaling in de Wet Successiewet 1956 is niet van toepassing op de kwijtschelding van (een deel van) de koopsom. Toch heeft de Hoge Raad op 2 juni 1982, ECLI:NL:HR:1982:AW9531 beslist dat aftrek van overdrachtsbelasting mogelijk is indien voldoende samenhang bestaat tussen de overgang van de onroerende zaak en de kwijtschelding.
Wanneer voldoende samenhang?
Er is zonder meer voldoende samenhang als tegelijk met schenking van de woning, de schenker de koopsom gedeeltelijk of volledig kwijtscheldt. Die samenhang bestaat ook nog als de schenker binnen één maand na overdracht van de woning de koopsom al dan niet gedeeltelijk kwijtscheldt. Zit er meer tijd tussen de schenking van de woning en kwijtschelding van de koopsom, dan is er vooraf geen zekerheid of verrekening van overdrachtsbelasting met schenkbelasting mogelijk is.
Kwijtschelding en uitsluitingsclausule
De civiele kamer van de Hoge Raad heeft op 1 mei 2015, ECLI:NL:HR:2015:1199 beslist dat bij kwijtschelding van meer dan de helft van de koopsom van een woning, sprake is van schenking van een woning zelf. Dit betekende dat niet alleen de kwijtgescholden koopsom tot het privévermogen van de echtgenoot behoorde, maar ook de waardeontwikkeling van die woning.
WOZ-waarde
Voor de schenkbelasting geldt een verplicht waarderingsvoorschrift bij schenking van een woning. Schenker en verkrijger zijn verplicht voor de waarde van de woning uit te gaan van de WOZ-waarde. Deze kan hoger zijn dan de waarde in het economische verkeer. Dit biedt mogelijkheden tot fiscale optimalisatie, zeker tegen het einde van het jaar.
Meer weten?
Wat is gunstiger, de woning zelf schenken of de koopsom in gedeelten kwijtschelden? Hoe zit het dan met verrekening van de overdrachtsbelasting met schenkbelasting? Op deze en andere interessante adviesmogelijkheden gaat mr.dr. Chris Dijkstra in de Tax Talks e-learning ‘ Verrekening van overdrachtsbelasting met schenkbelasting.' Bent u nog geen abonnee? Meld u dan nu aan
Wet: art. 21 en 24 (lid 2) SW 1956
Geef een reactie