De ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie gaan razendsnel. Dit heeft gevolgen voor de fiscale adviespraktijk van de toekomst. Data scientist Maaike Visser deelt in haar workshop op de Waardefabriek de belangrijkste ontwikkelingen. Ze staat stil bij de best practices tot nu toe en wat deze betekenen voor de toekomstige accountant en fiscalist.
Kunstmatige intelligentie is voor veel ondernemers een ver-van-mijn-bedshow. En zoals dat gaat met zaken die we niet kennen, maakt onbekend vaak onbemind. Als het aan Maaike Visser ligt, komt hier snel een einde aan. De data scientist van Sdu Tax & Legal wil tijdens haar workshop op 16 november ‘graag het mysterie rondom artificial intelligence (AI) een beetje ontrafelen’. “Mijn doel is om AI inzichtelijk te maken. Dat doe ik door te tonen hoe bijvoorbeeld machine learning werkt en wat er allemaal al bestaat aan tools in het fiscale en juridische werkveld. Ook toon ik welke haken en ogen er aan het gebruik zitten.”
‘Leer ermee werken’
Ze weet uit haar dagelijkse praktijk hoe behoudend sommige fiscalisten en juristen staan tegenover grote vernieuwingen. “Maar de wereld draait door. Nieuwe technieken zijn er en gaan niet meer weg. Je kunt maar beter zorgen dat je ermee leert werken.” De datawetenschapper begrijpt die kritische houding overigens wel. Zelf is ze ook kritisch op nieuwe technieken. “Niet alles wat technisch mogelijk is, moeten we willen ontwikkelen. Het moet van meerwaarde zijn voor wie ermee werkt én ethisch verantwoord.”
Dat laatste is haar stokpaardje. “Het ethisch verantwoord gebruik van algoritmen in zoekmachines was het thema van mijn afstudeerscriptie voor de master Informatica die ik in Delft heb behaald. “Ik heb hiervoor gekeken hoe je kunt meten of een zoekalgoritme verschillende groepen mensen gelijk benaderd. Alles draait om de correcte input die een algoritme krijgt. Als je dat besef hebt, begrijp je meteen hoe je grip kunt houden op je eigen werk mét kunstmatige intelligentie.”
Dagelijks nieuwe tools
Als de jonge data scientist van Sdu Tax & Legal naar de ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie kijkt, ziet ze dagelijks nieuwe toepassingen opkomen. Toch wordt ze er niet direct warm of koud van. Dat komt volgens haar doordat het merendeel ook weer snel verdwijnt. Vaak omdat de markt de tool niet oppakt.
Kompas op woelige zee
“Ik zie al die nieuwe toepassingen als kleine vlotjes die op een woeste zee worden uitgestuurd. Vele zinken. Een enkeling groeit uit tot een zeewaardige boot.” Ze begrijpt dat een fiscalist of accountant vooral wil weten of zijn adviespraktijk nou die spreekwoordelijke boot zit te missen. “Het antwoord hierop is echter niet eenvoudig: veel hangt af van het soort kantoor, het aantal medewerkers, het soort klanten, maar ook waarbij iemand geholpen wil worden in zijn werk. Als je dat weet, kun je gericht gaan kijken naar wat wel en niet werkt voor jouw onderneming.” Wat volgens Maaike als een paal boven water staat, is dat machinelearning en andere vormen van artificial intelligence de fiscale en juridische (advies)praktijk van de toekomst veranderen. “In mijn workshop ben ik graag het kompas voor bedrijven die hun weg willen vinden in al die nieuwe technieken.”
Proactief advies
In haar workshop staat Maaike nadrukkelijk stil bij wat allemaal al mogelijk is met slimme tools. “Dit inzicht kan fiscalisten en juristen zeker helpen om de juiste keuzes te maken voor hun eigen adviespraktijk.” Ze noemt als voorbeeld de techniek van Bluetick. “We hebben onder meer een A.I.-module ontwikkeld die het zoeken binnen Sdu-tools vereenvoudigt. Deze en andere kunstmatige intelligentie in software maakt het mogelijk om klanten positief te verrassen met proactief advies. Verder hebben we een A.I.-module ontwikkeld die op basis van Sdu bronnen en publieke informatie een antwoord kan formuleren op een juridische vraag. Die zijn we nu aan het testen binnen Rechtsorde en NDFR.”
Zorgen over A.I.
Maaike gaat in haar workshop ook in op zorgen die in het werkveld leven over al die slimme hulpmiddelen. Neemt kunstmatige intelligentie mijn baan over? Hoe zit het met het gebruik van automatisch gegenereerde teksten door algoritmen en plagiaat? Hoe wordt mijn eigen werk door slimme Chat GPT-achtige toepassingen gebruikt en hoe het zit met de privacy van mijn (klant)data? Welke vraag je ook hebt, de data scientist beantwoordt deze graag tijdens het Sdu-evenement de Waardefabriek.
Ben je benieuwd naar de workshop van Maaike Visser tijdens de Waardefabriek op 16 november in Utrecht? Meld je dan nu aan!
Geef een reactie