Per 1 januari 2019 stijgt het lage btw-tarief van 6% naar 9%. Deze verhoging heeft voor uw cliënten belangrijke gevolgen voor hun administratie, de prijzen van de goederen en diensten, de facturatie en btw-aangifte bij de jaarovergang. Primaire levensbehoeften, zoals drinkwater, zullen duurder worden.
Veel primaire levensbehoeften zijn belast met het lage btw-tarief. Dat tarief is momenteel 6%. De goederen die onder het lage btw-tarief vallen, staan opgesomd in tabel 1a bij de Wet op de Omzetbelasting 1968 (Wet OB 1968). De diensten die onder het lage tarief vallen staan in tabel 1b bij de Wet OB 1968. Waar kunt u uw cliënt zoal op attenderen?
Pas de administratie aan
Heeft u cliënten die het verlaagde tarief toepassen? Dan is het belangrijk dat u die cliënten al wijst op de komende verhoging van het verlaagde btw-tarief van 6% naar 9%. Uw cliënten moeten voor 1 januari 2019 hun administratie zodanig gaan inrichten dat zij bij prestaties na 1 januari 2019 het verlaagde btw-tarief van 9% gaan toepassen. Ook moeten uw cliënten er voor zorgen dat op hun facturen vanaf 1 januari 2019 het juiste percentage staat en moeten kassasystemen worden aangepast. Bij het opstellen van een offerte waarvan de prestaties na 1 januari 2019 plaats zullen vinden, is het raadzaam dat uw cliënt ook al uit gaat van het 9%-tarief.
Facturering en prestaties in 2018 en 2019
Alle prestaties van Tabel 1 die uw cliënt in 2018 verricht zijn belast met 6% btw. Ook als uw cliënt zijn afnemer pas in 2019 factureert. Daarentegen zijn alle prestaties in 2019 belast tegen 9% ook al vindt de facturering plaats in 2018. Denkt u hierbij aan kaartverkoop in 2018 voor concerten of sportevenementen in 2019. De staatssecretaris heeft echter aangekondigd niet te gaan naheffen in gevallen waarin de betaling plaatsvindt in 2018 en de prestatie in 2019.
Verricht prestaties aan consumenten of vrijgestelde ondernemers nog in 2018
Verricht uw cliënt prestaties die onder het verlaagde btw-tarief vallen? Dan kan het raadzaam zijn deze prestaties, indien mogelijk, nog in 2018 te verrichten. Uw cliënt hoeft dan maar 6% in plaats van 9% btw af te dragen. Dit is met name interessant wanneer de afnemers van uw cliënten consumenten zijn of vrijgestelde ondernemers, die de in rekening gebrachte btw niet kunnen terugvragen.
Factureer prestaties 2019 in 2018
Is uw cliënt een (gedeeltelijk) vrijgestelde ondernemer, dan vormt de hem in rekening gebrachte omzetbelasting een kostenpost. Heeft uw cliënt een grote uitgave gepland die onder het verlaagde btw-tarief valt, geef uw cliënt dan in overweging om die uitgaaf zoveel mogelijk nog dit jaar te doen. Laat uw cliënt zijn leverancier/opdrachtgever in ieder geval nog dit jaar de factuur opmaken en gebruik de goedkeuring van de staatssecretaris.
Wijzigingen verlaagd tarief in Belastingplan 2019
Het is de bedoeling dat het kabinet de verhoging van het verlaagde btw-tarief opneemt in het Belastingplan 2019 dat op Prinsjesdag wordt gepresenteerd. De verhoging van het verlaagde tarief dient om de lastenverlaging op arbeid te bekostigen. De gedachte daarbij is dat door lagere lasten op arbeid, de economie kan groeien en meer banen worden gecreëerd.
Veel kritiek op verhoging verlaagd tarief
Er is echter ook kritiek op de aangekondigde verhoging van het verlaagde btw-tarief. In dagblad Trouw van 3 augustus 2018 pleit Hans de Groene, voorzitter van de Vereniging van Waterwinbedrijven in Nederland, ervoor om vooral ongezonde en vervuilende consumptie te belasten. Hij vindt het belasten van een gezond en duurzaam product als drinkwater niet meer van deze tijd. De Koninklijke vereniging MKB-Nederland is ook kritisch op de verhoging. Zij heeft een pamflet uitgebracht. Zij vreest dat de maatregel vele ondernemers raakt met name in grensstreken. Veel consumenten gaan bij een verhoging van het btw-tarief de grens over. De maatregel druist ook in tegen het duurzaamheidsbeleid en gezondheidsbeleid van het kabinet. Consumenten zullen minder het OV pakken en zullen kapotte kleding of schoeisel niet zo snel laten herstellen. Door een verhoging van het tarief wordt een gezonde eet- en levensstijl juist niet bevorderd. Daarnaast leidt een verhoging van het lage btw-tarief ertoe dat zwartwerken in bepaalde sectoren zal toenemen.
Wet: artikel 9 en tabel I bij Wet OB 1968
Meer informatie: Dagblad Trouw 3 augustus 2018 en pamflet MKB-Nederland
Geef een reactie