Minister Asscher en staatssecretarissen Van Rijn en Wiebes hebben in antwoorden op Kamervragen duidelijkheid gegeven over zelfstandige arbeid in de zorg. Hieruit blijkt dat de mogelijkheid wordt geboden om toch voor een VAR-Wuo in aanmerking te komen.
Door de aanpassing van wet- en regelgeving heeft het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) het mogelijk gemaakt dat voor de AWBZ thuiszorg in natura ook de (zelfstandig) zorgverlener direct met het zorgkantoor een contract kan sluiten voor levering van zorg in natura. Tevens krijgt de zorgverlener door nu zowel direct met het zorgkantoor te kunnen contracteren als met hun cliënten de mogelijkheid om aan de sectorale wet- en regelgeving te voldoen en om buiten dienstbetrekking te werken waarbij tevens kan worden voldaan aan de criteria van zelfstandig ondernemerschap.
Pilot
Om deze juridische mogelijkheid ook in de praktijk te testen is in 2011 samen met de Belastingdienst een pilot gestart. De uitkomsten van deze pilot zijn positief. De fiscus heeft geconstateerd dat het zorgkantoor niet kan worden aangemerkt als de werkgever van de zorgverlener. Om bevoegde zorgverleners de gelegenheid te geven hun werk te kunnen hervatten waarbij zij zowel aan de sectorale als aan de fiscale wet- en regelgeving kunnen voldoen, zal voor hen de bestaande pilot worden opengesteld.
VAR-Wuo
VWS zal snel overleg starten met de zorgkantoren om hun medewerking voor deze uitbreiding te verkrijgen. Zodra deze uitbreiding van de pilot rond is kan de Belastingdienst ook actief de mensen wier VAR-Wuo eind 2013 is herzien in een VAR-loon op deze mogelijkheid wijzen, alsmede degenen die bij de aanvragen in dezelfde periode de beoogde Var-wuo niet hebben ontvangen maar een VAR- loon. In totaal gaat het om een groep van ca. 1200 mensen.
Meer informatie: Antwoorden op Kamervragen over zzp-ers in de zorg en VAR-verklaringen
Geef een reactie