Dagelijks vraagt menigeen zich af of zijn of haar smartphone voldoende is opgeladen, of de benzinetank is gevuld en of genoeg saldo op de OV-chipkaart staat. Een belangrijke vraag voor de adviseur en fiscalist die zich in de praktijk bezighoudt met lijfrentedossiers is of zijn lijfrentekennis wel up-to-date is. In lijfrenteland gebeurt nogal wat. Het is een actief en zeer levendig dossier!
De wettelijke bepalingen en bijbehorende beleidsregels op het terrein van lijfrenten zijn complex en veelzijdig en wijzigen bijna jaarlijks, zo ook weer per 1 januari 2016. Het is niet zo vreemd als u in het dossier ‘lijfrenten’ verdwaald raakt en door de bomen het bos niet meer ziet. Maar dit mag natuurlijk nooit ten koste gaan van de klant.
Praktijkvragen
In de praktijk wordt veel ‘geknutseld’ met lijfrenten. Op dat terrein leven veel vragen onder klanten. De een wil in zijn IB-aangifte lijfrentepremie-aftrek claimen en vraagt zich af wat zijn jaarruimte is, de ander wil zijn lijfrente tussentijds afkopen en wil weten welke fiscale gevolgen daaraan kleven. Andere veel voorkomende praktijkissues zijn het expireren van een lijfrente en het aanvragen van een saldoverklaring voor niet-afgetrokken premies.
Voorkom fouten in het lijfrentedossier
Het is niet moeilijk om bij het geven van advies bij een lijfrentedossier de fout in te gaan.
Fouten in een lijfrentedossier moet u voorkomen. Vaak zijn die definitief en onherstelbaar. Dat kan voor uw klant onaangename financiële gevolgen hebben. Als u er zelf voor zorgt dat u goed op de hoogte bent én blijft van het fiscale wel en wee rond lijfrenten, kunt u het risico op fouten behoorlijk reduceren. Maar dat kost veel, vaak kostbare, tijd!
Als u voor uw klant contact moet leggen met een collega-adviseur, een medewerker van de Belastingdienst, of met een verzekeraar of bank, dan zijn de contacten over gemaakte fouten en oneffenheden niet altijd even aangenaam. Gedegen en actuele vakkennis is dan altijd welkom.
U kunt fouten en oneffenheden zoveel mogelijk voorkomen door accuraat te werken. Om uw kennis op peil te houden, kunt u veel tijd steken in bijscholing. Met een algemene cursus komt u niet veel verder dan de gemiddelde branchegenoot. Wilt u écht iets toevoegen aan uw lijfrente-CV en wilt u uw praktijkdossiers inzake lijfrenten op professionele en correcte wijze kunnen afhandelen, dan heeft u specifieke kennis nodig. De PE-Pitstop Lijfrentevoorzieningen in de praktijk op 19 april 2016 biedt u die optie. Na het volgen van de Pitstop levert u op het terrein van lijfrenten advieswerk op maat en ontzorgt u uw klant volledig. > Meer informatie en aanmelden
Geef een reactie