AMSTERDAM (Energeia) – De Belastingdienst gaat windcoöperatie Windvogel en energieleverancier Anode voor de rechter dagen wegens het niet afdragen van energiebelasting door coöperatieleden over door hen opgewekte stroom. Dat stellen Anode-directeur Eric van Teeffelen en Windvogel-voorzitter Dick van Elk.
Windcoöperatie Windvogel stuurt al lange tijd aan op een proefproces dat duidelijkheid moet scheppen over de vraag of mensen die lid zijn van een (duurzame) energiecoöperatie nu wel of niet energiebelasting moeten betalen over het deel energie dat zij 'afnemen' van hun coöperatie-aandeel. Leverancier Anode was bereid hier aan mee te werken door voor een honderdtal Anode-klanten die ook Windvogel-lid zijn, geen energiebelasting af te dragen. Daarmee werd de Belastingdienst feitelijk 'uitgedaagd' om naar de rechter te stappen, wat moet leiden tot juridische duidelijkheid.
Volgens Van Teeffelen heeft de Belastingdienst inmiddels duidelijk laten blijken dat de dienst het tot een dagvaarding zal komen, maar is nu nog de vraag wie gedagvaard moeten worden: Anode, Windvogel of de Anode-klanten/Windvogel-leden die aan het plan meewerken? Volgens Van Teeffelen vindt er nauw overleg plaats met de dienst om tot een correcte dagvaarding te komen, om te voorkomen dat de zaak voortijdig strandt door een vorm- of procedurele fout. "Het is in het belang van ons maar ook van de Belastingdienst dat er een uitspraak komt."
Windvogel-voorzitter Dick van Elk stelt ook dat er overleg met de Belastingdienst heeft plaatsgevonden over de vorm van de dagvaarding, en volgens hem heeft de belastinginspecteur in een gesprek dat twee weken geleden plaatsvond duidelijk aangegeven aan een dagvaarding te werken. "Eerst wilde de dienst alleen Anode dagvaarden, maar nu gaan ze ook ons en één of meerdere individuele leden van Windvogel dagvaarden", beweert Van Elk zelfs. Hij zegt dat er in het gesprek door beide partijen is toegezegd het juridische gevecht indien nodig door te zetten tot aan de Hoge Raad.
"Het gaat volgens Windvogel om een semantisch-juridische discussie", vat Van Elk het punt waar een rechterlijke uitspraak over wordt verlangd nog eens samen. "Onze leden zijn zowel producent als consument van de energie, en er vindt dus geen overdracht van eigendom plaats. De energie blijft van ons, er vindt geen levering plaats." In de optiek van de overheid -of de Belastingdienst- is er wel sprake van levering waar een belastingpllicht op rust, omdat de stroom over het net overgedragen wordt naar gebruikers. Van Elk: "De vraag is dus of er sprake is van levering volgens de wet. Maar de wet is geschreven in een tijd toen opwekker en consument nog niet één natuurlijke persoon waren zoals nu."
De Belastingdienst laat bij monde van woordvoerder Marcel Homan weten niet op deze individuele zaak in te kunnen gaat omdat deze valt onder de geheimhoudingsplicht waar de dienst zich aan te houden heeft.
Meer informatie: ‘Belastingdienst pakt handschoen Windvogel en Anode op met dagvaarding’
Geef een reactie