Op 1 juli jongstleden heeft er een belangrijke wijziging plaatsgevonden in de Wet Allocatie Arbeidskrachten door Intermediairs (Waadi). Vanaf deze datum is iedere ondernemer die arbeidskrachten ter beschikking stelt of zich opstelt als bemiddelaar bij het tot stand brengen van een arbeidsovereenkomst tussen partijen verplicht zich te registreren bij de Kamer van Koophandel. Van het ter beschikking stellen van arbeidskrachten is sprake wanneer tegen vergoeding arbeidskrachten aan een ander ter beschikking worden gesteld, waarbij de arbeidskrachten onder toezicht en onder leiding van die ander werk verrichten anders dan via een arbeidsovereenkomst.
Wanneer een onderneming zich voor deze activiteiten niet bij de Kamer van Koophandel registreert, riskeert zij een boete die bij herhaling op kan lopen tot € 36.000. Een fiks bedrag, zeker voor de zzp’er.
De vraag is wat de gevolgen van de wetswijziging zijn voor zzp’ers. Immers is de wijziging vooral gericht aan uitzendbureaus om malafide uitzendbureaus aan te pakken en om de controle en toezicht op deze bedrijven te optimaliseren.
Als zzp’er bent u natuurlijk terecht al snel van mening dat u niet zal voldoen aan de eisen van het ter beschikking stellen van arbeidskrachten anders dan via een arbeidsovereenkomst of het bemiddelen bij het tot stand brengen van een arbeidsovereenkomst tussen partijen. Toch kan de situatie zich voordoen dat ook u, als zzp’er, voor de vraag komt te staan of u onder de registratieplicht valt of niet. Denkt u eens aan de volgende situatie: Opdrachtgever X heeft zzp’er A ingehuurd ten behoeve van zijn opdracht. De opdracht vergt nogal wat werk van zzp’er A, waardoor zzp’er A de hulp heeft ingeschakeld van zzp’ers B, C en D. Zzp’er A factureert de gehele opdracht aan opdrachtgever X en betaalt zzp’ers B, C en D vervolgens uit voor hun verrichtte werkzaamheden. Men zou zich in dit geval op het standpunt kunnen stellen dat zzp’er A arbeidskrachten ter beschikking stelt, nu B, C en D onder zijn toezicht arbeid verrichten tegen een vergoeding anders dan via een arbeidsovereenkomst.
Van groot belang hierbij is dat ook nog eens wordt opgemerkt dat niet de contractuele afspraken van doorslaggevende betekenis zijn bij de beoordeling of een onderneming zich dient te registreren, nee van doorslaggevende betekenis zijn de feitelijke omstandigheden waaronder gewerkt wordt. Een criterium dat voor veel zzp’ers onterecht problemen zou kunnen veroorzaken.
Het is voor u als zzp’er dus van essentieel belang om duidelijk vast te stellen of u arbeidskrachten ter beschikking stelt of voldoet aan de eisen gesteld aan de term arbeidsbemiddeling. Van laatst genoemde zal echter niet snel sprake zijn. U dient tevens goed te kijken naar de feitelijke omstandigheden waaronder gewerkt wordt, nu deze van doorslaggevende betekenis zijn. Neem bij twijfel over uw situatie altijd contact op met de Kamer van Koophandel. Zij verbinden geen kosten aan het af te geven advies over dit onderwerp.
Een complexe situatie die niet al te snel van toepassing zal zijn op zzp’ers maar toch zeker uw aandacht verdient!
Meer informatie: De gevolgen van de nieuwe Waadi registratieplicht voor zzp’ers
Geef een reactie