Kosten worden naar rato omgeslagen over te veilen panden. Deze kosten omvatten onder meer: achterstallige belastingen, bijdragen aan de Vereniging van Eigenaars, deurwaarderskosten, kadasterkosten en griffierechten. Banken onderhandelen deze kosten van een veiling vooraf uit met bij een veiling betrokken partijen, waaronder de notaris. De kosten van de notaris maken daar een beperkt deel van uit. Deze tarieven worden scherp uit onderhandeld door de banken.
Snelle behandeling wetsvoorstel
Sinds 2005 pleit de KNB voor verbetering van executieveilingen. Het ministerie van Veiligheid en Justitie werkt sinds enige tijd aan een wetsvoorstel dit te regelen. De KNB ondersteunt dit initiatief en heeft met regelmaat aangedrongen op voortvarende behandeling hiervan. Wij roepen nogmaals de minister op het wetsvoorstel spoedig ter behandeling aan de Tweede Kamer aan te bieden.
Opzet executieveilingorganisaties
In 2009 heeft de KNB het initiatief genomen om landelijk tot een opzet te komen van regionale executieveilingorganisaties. Er zijn er nu zestien. Deze organisaties garanderen transparantie, uniformiteit en professionaliteit. Dat zijn stichtingen die werken zonder winstoogmerk.
BFT integraal toezichthouder
Notarissen staan permanent onder toezicht van het Bureau Financieel Toezicht (BFT), deel van het ministerie van Veiligheid en Justitie. BFT wordt in principe vanaf 1 januari 2013 integraal toezichthouder op het notariaat, en daarmee ook op de notaris bij executieveilingen. Op dit moment zijn dat de Kamers van Toezicht die zijn onder gebracht bij de rechtbanken onder voorzitterschap van de presidenten van de rechtbank.
De KNB is voornemens om in het reguliere overleg met betrokken organisaties dit onderwerp aan de orde te stellen.
Meer informatie: KNB: ‘Kosten niet dubbel berekend’
Geef een reactie