Met de val van het kabinet-Rutte kan de Tweede Kamer de alom als averechts beoordeelde btw-verhoging voor kunst en culturele instellingen terugdraaien. Vakbond FNV KIEM doet vandaag een dringend appèl op de volksvertegenwoordiging om die unieke kans te grijpen. De btw-verhoging hindert het cultureel ondernemerschap, doet kunstaankopen en bezoekersaantallen dalen en fnuikt de werkgelegenheid in de sector.
Het lage btw-tarief van 6% voor de culturele sector werd in het najaar van 2011 verhoogd naar 19%. Sinds de invoering van de maatregel is de consensus gegroeid dat de verhoging meer kost dan dat ze oplevert. “Zelfs verantwoordelijk staatssecretaris Zijlstra heeft schoorvoetend bekend dat het geen gelukkige maatregel is”, zegt Caspar de Kiefte, bestuurder van FNV KIEM.
“De btw-verhoging verhoogt de drempel om kunstuitingen te bezoeken, te bekijken of te kopen. Concerten, theatervoorstellingen, popfestivals, kunstwerken; alles is een stuk duurder geworden. En dat in een tijd dat mensen toch al meer op hun uitgaven letten”, aldus De Kiefte.
Opmerkelijk is bovendien dat de maatregel haaks staat op het door het kabinet-Rutte gepropageerde cultureel ondernemerschap. De mogelijkheid voor kunstenaars om eigen inkomsten te voorzien wordt door de verhoging juist fiscaal ontmoedigd. Ook de rem op de consumptieve bestedingen en de werkgelegenheid werkt volledig contraproductief. Gelijktijdig met de btw-maatregel in Nederland, overwoog ook Duitsland hogere btw voor kunst en culturele instellingen. Vanwege de te verwachten averechtse werking besloot men daar echter er vanaf te zien.
Caspar de Kiefte: “Een grote meerderheid in de Tweede Kamer moet toch allang onder ogen hebben gezien dat dit btw-besluit een kostbare misstap is geweest. Nu hebben we de kans om die ongedaan te maken. Wij roepen de Kamer dan ook op die kans niet door de vingers te laten glippen.”
Meer informatie: Tweede Kamer, draai averechtse btw-verhoging kunstsector terug!
Geef een reactie