In de Tax Talks Live uitzending van 19 november 2024 bepleit prof. dr. Daniël Smit dat de wetgever een beleidsbesluit over de deelnemingsvrijstelling aanpast. Het gaat hier om de toepassing van de regeling voor de aflopende deelneming op optierechten.
Smit begint met een korte uitleg over de regeling voor aflopende deelnemingen. Hij geeft als voorbeeld de situatie waarin een holding haar belang van 10% in een dochtervennootschap wil verkopen. Door omstandigheden is de holding niet in staat om dit belang in één keer te verkopen. De holding verkoopt daarom het belang in stukjes: eerst 6% en later de resterende 4%. Na de eerste verkoop is het belang onder de 5% gezakt. Het is dan strikt genomen geen deelneming meer zodat de deelnemingsvrijstelling niet meer van toepassing zou zijn. De wet bepaalt echter dat gedurende de drie jaren na het moment, waarop het belang onder de 5% is gezakt, de resultaten uit dit belang bij de holding nog onder de deelnemingsvrijstelling vallen. Hierbij geldt als voorwaarde dat de holding minstens een jaar de desbetreffende deelneming heeft gehouden.
Aanvang driejaarstermijn voor aflopende deelneming
Vervolgens behandelt Smit het arrest waarin de Hoge Raad heeft geoordeeld dat de regeling voor aflopende deelneming ook kan gelden voor callopties. Zie NTFR 2024/1734 en ‘Onbelaste winst op opties aflopende deelneming’ voor meer informatie over deze zaak. Smit wijst erop dat de driejaarstermijn in dit geval is ingegaan op het moment dat het aandelenbelang en het optiebelang onder de 5% zijn gedaald. De Hoge Raad zet als het ware het aandelenbelang en het optiebelang bij elkaar, zo constateert Tax Talks host Marit Muller-van Zeijl RB.
Kunnen belastingplichtigen de krenten uit de pap halen?
Smit wijst erop dat de Belastingdienst in de praktijk daar anders over denkt. Is bijvoorbeeld sprake van een optierecht op aandelen dat op grond van het Falcons-arrest (NTFR 2002/1813) onder de deelnemingsvrijstelling valt? Maar leidt dit optierecht bij uitoefening niet langer tot het verkrijgen van een deelneming? In het Besluit deelnemingsvrijstelling staat nadrukkelijk dat in die situatie de regeling voor de aflopende deelnemingen niet geldt ten aanzien van dat optierecht. Volgens dit besluit vallen de voordelen uit een optierecht op aandelen pas onder de deelnemingsvrijstelling als deze aandelen op zichzelf beschouwd na de uitoefening van dit optierecht als een deelneming zouden kwalificeren. Smit stelt dat het arrest van de Hoge Raad dit onderdeel van het beleidsbesluit overrulet. De wetgever zal dit besluit dus moeten aanpassen. Anders riskeert de fiscus dat belastingplichtigen bij een winst op het optierecht zich beroepen op het arrest en bij een verlies op het besluit.
Bekijk hier een compilatie van de uitzending
Wet: art. 13, zestiende lid Wet Vpb 1969
Besluit: onderdeel 2.16.3 Besluit deelnemingsvrijstelling
Maak nu gratis kennis met Tax Talks
Tax Talks is hét online learning platform voor mkb-adviseurs. 30x Per jaar wordt een item beschikbaar gesteld dat je via het online platform kunt bekijken. Na het afronden van de bijbehorende kennistoets ontvang je een certificaat en PE-punten.
Binnen Tax Talks sluiten we traditiegetrouw het jaar af met onze Eindejaarsuitzending op 10 december 2024. Onze vaste host van de live uitzendingen, Marit Muller, gaat dan in gesprek met Vincent de Jong (RB) en Carolina van der Woude (NOB) over de hoogte- en dieptepunten van 2024 en blikken we vooruit op wat we kunnen verwachten in 2025. Meld je aan om deze uitzending gratis live mee te kijken.
Waarom Tax Talks?
- Academisch niveau; vooraanstaande sprekers analyseren actuele ontwikkelingen
- Flexibel; eenvoudig kijken waar en wanneer je maar wilt op laptop, smartphone en tablet
- Interactief; je vragen kunnen direct live in de uitzending behandeld worden
- Permanente educatie; behaal je PE-punten online! geen reistijd, geen reiskosten
*Aanmelden kan tot en met vrijdag 29 november a.s. 23:59
Geef een reactie