De rentevergoeding die is overeengekomen in het kader van een earn-outregeling valt onder de deelnemingsvrijstelling. Is de rente verschuldigd vanwege een te laat betaalde earn-outtermijn? Dan valt het rentebedrag niet onder de deelnemingsvrijstelling en is het belast bij de verkoper.
Winstafhankelijke overdrachtsprijs
Bij de onderhandelingen over de verkoopprijs van de aandelen in een B.V. of andere aandelenvennootschap, zal de winstverwachting voor die B.V. van groot belang zijn. Naarmate de winstverwachting hoger is, zal de koper bereid zijn meer te betalen. Aan de andere kant zijn tegenvallers natuurlijk ook mogelijk. In de praktijk komt het daarom voor dat partijen een zogeheten earn-outregeling opnemen in de verkoopovereenkomst. Zo’n regeling houdt in dat de koper van de aandelen gedurende een aantal jaren betalingen in termijnen moet doen. De hoogte van zo’n termijn in afhankelijk van de winst die de overgenomen B.V. in dat jaar heeft behaald.
Toepassing deelnemingsvrijstelling
In veel gevallen waarin een verkoopovereenkomst een earn-outregeling bevat, zal het gaan om de verkoop van een aanzienlijk belang in een B.V. Vaak zal fiscaal gezien sprake zijn van de verkoop van een deelneming. Het resultaat op de verkoop van een deelneming valt in beginsel onder de deelnemingsvrijstelling. De vraag is hoe de deelnemingsvrijstelling uitpakt in het geval van een earn-outregeling. Tot 1 januari 2002 moest men een schatting maken van de nog te ontvangen termijnen. Dit geschatte bedrag viel samen met het vaste deel van de verkoopprijs onder de deelnemingsvrijstelling. Waardeveranderingen van de earn-outverplichting waren belast of aftrekbaar. Tegenwoordig vallen de termijnen uit de earn-outverplichting onder de deelnemingsvrijstelling. Het gaat dus om de werkelijke genoten bedragen.
Minimum en maximum
In de praktijk komt het voor dat de partijen een minimum of een maximum vaststellen aan het totaal van de te betalen termijnen van de verkoopprijs. Hoewel dit de mogelijkheden met betrekking tot de uiteindelijke hoogte van de verkoopprijs beperkt, blijft onzekerheid bestaan. Daarom is ook bij een overeengekomen minimum of maximum de earn-outregeling van toepassing. De Hoge Raad heeft dit bevestigd. Zie ook: ‘Geen ontkomen aan de earn-outregeling’.
Rente op termijnen
Een ander punt van geschil tussen belanghebbenden en de Belastingdienst is of een eventuele rente over de earn-outtermijnen belast zijn of ook onder de deelnemingsvrijstelling vallen. Voor het antwoord op deze vraag moet men onderscheid maken in twee soorten rente:
- rente die de koper is verschuldigd omdat de rentevergoeding is opgenomen in de koopovereenkomst; en
- rente die de koper is verschuldigd als hij een of meer termijnen te laat betaalt.
Overeengekomen rente
Als de rentevergoeding is overeengekomen in de koopovereenkomst, behoort de rente tot de tegenprestatie voor het verkrijgen van de deelneming. Als gevolg daarvan valt deze rente onder de deelnemingsvrijstelling. Advocaat-generaal (A-G) Wattel neemt deze stelling in een recente conclusie in.
Rente vanwege te late betaling
De A-G stelt verder dat de rente niet onder de deelnemingsvrijstelling valt als de koper de rente is verschuldigd omdat hij een of meer termijnen te laat heeft betaald. In de zaak waarmee de beroepsprocedure was begonnen, kwam Rechtbank Zeeland-West-Brabant al tot dit oordeel. Zie ook: ‘Rente op earn-outvergoeding deelneming is belast’.
Geef een reactie