Onder voorwaarden kunnen Ierse vennootschappen binnen een groep compensabele verliezen overdragen. Het gebruik van deze zogeheten ‘group relief-regeling’ sluit niet uit dat een Nederlands holding een verlies op de liquidatie van een Ierse vennootschap met overgedragen verliezen aftrekt.
Volgens Rechtbank Den Haag is een voorwaarde voor de aftrek van een liquidatieverlies dat op het moment van de voltooiing van de vereffening geen recht meer mag bestaan op een tegemoetkoming voor onverrekende verliezen van de ontbonden vennootschap. Meer specifiek: er mag geen recht bestaan op een tegemoetkoming voor verliezen die onverrekend zijn gebleven. Dat die vennootschap tijdens haar bestaan gebruik heeft gemaakt van de Ierse group relief-regeling, is daarbij niet relevant.
Onverrekende verliezen gingen verloren
In de zaak voor de rechtbank was een Ierse dochtermaatschappij van een Nederlandse holding geliquideerd. In het verleden had deze Ierse vennootschap verliezen in het kader van group relief overgedragen aan groepsmaatschappijen. Maar de holding maakt aannemelijk dat verliezen die tijdens het bestaan van de Ierse vennootschap niet zijn verrekend, na haar ontbinding verloren zijn gegaan. Daarmee heeft de holding recht op het nemen van liquidatieverlies, aldus de rechtbank. In dit geval is het zelfs zo dat de holding een groter liquidatieverlies kan nemen dan het bedrag van de onverrekend gebleven verliezen van de Ierse vennootschap. Volgens de rechtbank heeft de wetgever dit gevolg bewust aanvaard door uit te gaan van een ruwe, forfaitaire regeling.
Wet: art. 13d, elfde lid Wet Vpb 1969
Komt u in de praktijk regelmatig in aanraking met de Vennootschapsbelasting, maar mist u de nodige achtergrondkennis? Bestel het boek ‘Wegwijs in de Vennootschapsbelasting’ nu t/m 31-12 met 20% korting (met code EINDEJAAR20) in de Sdu webshop
Geef een reactie