Het tussenschuiven van een lichaam met geen ander doel dan het besparen van dividendbelasting kan misbruik van Unierecht zijn. De fiscus mag dan dividendbelasting naheffen.
Een Amerikaanse private equity onderneming, een limited liability corporation (LLC), maakte gebruik van verschillende verbonden vennootschappen voor het beleggen van vermogen. Zo was zij gelieerd aan een limited partnership (LP) op de Kaaimaneilanden. Deze LP richtte in februari 2015 een Luxemburgse vennootschap op, een S.à.r.l. Op 2 maart 2015 droeg de LP haar aandelen in de Nederlandse bv over aan de S.à.r.l. in ruil voor letteraandelen en Preferred Equity Certificates. Toen de bv op 11 maart 2015 dividend uitkeerde aan de S.à.r.l., deed zij een beroep op de inhoudingsvrijstelling. Daarom hield zij geen Nederlandse dividendbelasting in. Door te werken met letteraandelen en certificaten wisten de vennootschappen ook bronheffing in Luxemburg te voorkomen. In oktober 2018 liquideerde de LP de S.à.r.l. Tijdens haar bestaan had de S.à.r.l. alleen aandelen in de Nederlandse bv gehouden, geld ontvangen van deze bv en dat doorbetaald aan de LP.
Misbruik van Unierecht
Volgens de Belastingdienst is hier sprake van misbruik van Unierecht. De S.à.r.l zou alleen zijn tussengeschoven om de heffing van dividendbelasting te besparen. De inspecteur weet Rechtbank Zeeland-West-Brabant te overtuigen van zijn standpunt. Zonder het tussenschuiven van de S.à.r.l. zou in Nederland 15% bronbelasting verschuldigd zijn geweest. Verder heeft de S.à.r.l. in een relatief kort tijdsbestek 99,84% van de ontvangen dividenden doorbetaald aan haar aandeelhouder. Kort daarna is zij geliquideerd. De S.à.r.l. ontplooide geen daadwerkelijke economische activiteit. De fiscus mag daarom de onterecht achterwege gebleven dividendbelasting naheffen bij een rechtsopvolger van de bv. Dat niet die bv, maar de S.à.r.l. en de LP het misbruik hebben gepleegd, is hierbij niet van belang. Maar omdat sprake was van een pleitbaar standpunt, mag de Belastingdienst geen boete opleggen.
Wet: art. 1 en 4, tweede lid Wet DB
Geef een reactie