Een zogeheten vendor loan valt volgens de Belastingdienst niet zo snel onder de fiscale bepaling van de earn-outregeling. Dat is pas het geval als bijzondere omstandigheden de waarde van de lening onzeker maken.
Earn-outregeling in verkoopovereenkomst
In de praktijk komt het voor dat bij de verkoop van het belang in een vennootschap, bijvoorbeeld een bv, de partijen een deels winstafhankelijke vergoeding overeenkomen. Men spreekt dan van een zogeheten earn-outregeling. Bij een earn-outregeling betaalt de koper van de aandelen om te beginnen een vast bedrag. Daarnaast zal hij over een overeengekomen aantal jaren termijnbetalingen moeten doen. Daarbij is iedere termijnbetaling in beginsel afhankelijk van de winst die de overgenomen bv in dat jaar heeft behaald.
Vrijgestelde earn-outbetalingen
Als een verkoopovereenkomst een earn-outregeling bevat, is vaak sprake van de verkoop van een aanzienlijk belang in een bv. Aangezien al vanaf een belang van 5% sprake is van een deelneming, zal het resultaat van de aandelenverkoop bij de verkopende holding al snel onder de deelnemingsvrijstelling vallen. Sinds 1 januari 2002 vallen de termijnen uit de earn-outverplichting ook onder de deelnemingsvrijstelling. Het gaat daarbij om de bedragen die de holding daadwerkelijk ontvangt.
Overeenkomen van minimum/ maximum
Soms bepalen de partijen een minimum of een maximum aan het totaal van de te betalen termijnen van de verkoopprijs. Dit beperkt de mogelijkheden met betrekking tot de uiteindelijke hoogte van de verkoopprijs. Toch blijft voldoende mate van onzekerheid bestaan. Daarom geldt de earn-outregeling ook bij een overeengekomen minimum of maximum.
Vendor loans
Een holding kan de koper van de deelneming een handje helpen door die koper een (achtergestelde) lening te verstrekken. Men spreekt dan van een zogeheten vendor loan. De vraag is of een vendor loan ook onder de fiscale bepaling voor de earn-outregeling valt. In een reactie op een Wob-verzoek heeft de staatssecretaris van Financiën een discussiememo daarover openbaar gemaakt. Zie ook: ‘Documenten over earn-outregeling openbaar’. In het discussiememo staat dat een vendor loan onder de earn-outregeling kan vallen. Maar dat is volgens de Kennisgroep Deelnemingsvrijstelling (KG DVS) van de Belastingdienst alleen het geval als de waarde van de lening door bijzondere omstandigheden onzeker is. Die bijzondere omstandigheden kunnen liggen in door de partijen afgesproken toekomstige onzekere gebeurtenissen waardoor de waarde wijzigt. Maar een bij aanvang al verhoog risico kan ook een bijzondere omstandigheid zijn.
Rente over lening
In beginsel vallen alle waardemutaties van en de verschuldigde rente over de earn-outlening onder de deelnemingsvrijstelling. Maar komen de partijen een vast rekenpercentage overeen waarmee zij gaan rekenen? Dan kan de inspecteur het standpunt innemen dat geen sprake meer is van een schattingsproblematiek. In dat geval zou de rente niet te rangschikken zijn onder de earn-outregeling. Een eventuele rente vanwege het te laat betalen valt evenmin onder de deelnemingsvrijstelling.
Wet: art. 13, zesde lid Wet Vpb 1969
Bron: Ministerie van Financiën 2 februari 2022
Online Educatie
Een verarming of verademing?
De meeste trainingen en cursussen hebben de aflopen twee jaar online plaatsgevonden. Noodgedwongen door de coronamaatregelen. Hoe vond je dat? Een verarming of een verademing? Of misschien wel allebei? Welke voor- en nadelen heb jij ervaren? Laat het ons weten!
Vul de enquete in en maak kans op een Bol.com bon ter waarde van € 50,-.
Geef een reactie